Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Z pentru reforma sistemului sanitar din SUA

ziua-z-reforma-sistemului-sanitar-sua.jpg

Reforma sistemului sanitar din SUA, legală sau nu?

Curtea Supremă din Statele Unite va examina dacă reforma sistemului de sănătate, aşa cum este propusă de doi ani de zile de administraţia Obama, încalcă sau nu Constituţia. Este vorba despre prevederea care impune procurarea obligatorie a unei poliţe de asigurare. Cine nu va avea una până în 2014, va fi amendat.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Curtea Supremă a abordat luni chestiuni jurisdicţionale şi tehnice. Marţi se intră în miezul problemei şi anume constituţionalitatea obligativităţii asigurărilor şi penalizărilor pentru neplată.

"Impactul acestui caz asupra unor chestiuni fundamentale precum stabilitatea şi creşterea economică, rolul şi autoritatea statului, este enorm", spunea candidatul republican la preşedinţie, Rick Santorum, prezent în mulţimea adunată în faţa clădirii Curţii Supreme.

Semn al interesului stârnit de aceste deliberări: mii de persoane au stat la coadă începând de vineri, pe o vreme nefastă, pentru cele 150 de locuri rezervate publicului în sala tribunalului.

"Zeci de prevederi ale acestei legi sunt deja în vigoare, pentru că nu au nici o legătură cu obligativitatea asigurărilor sau reforma sistemului", reamintea Susan Dentzer, expertă pe probleme de sănătate. Obligaţia de a te asigura medical şi penalizările vor fi în efect abia în 2014.

Reforma sistemului sanitar a fost adoptată în 2010 de o majoritate partizană, iar republicanii au folosit de atunci toate pârghiile sistemului, pentru a o bloca. Interesant că luni, în paralel cu evenimentele de la Curtea Supremă, deputaţii republicani şi-au continuat asaltul. "Dacă statul poate obliga individul să cumpere asigurare, o tranzacţie privată, atunci nu este o exagerare să spunem că statul poate face orice, că autoritatea sa nu mai are limite", puncta în aula Camerei, deputatul de Florida, Allen West.

SUA, Radu Tudor, despre reforma sistemului sanitar american