Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zoe Petre: Absenţa Patriarhului la discursul Regelui este inexplicabilă

zoe-petre-foto-arhiva-personala.jpg

Zoe Petre. Foto: Arhiva personală

Istoricul Zoe Petre, fost consilier prezidenţial, spune la RFI că poate înţelege absenţa preşedintelui Băsescu de la discursul Regelui Mihai, dar este inexplicabilă absenţa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, în care fostul suveran este singurul "Uns al lui Dumnezeu" în viaţă. Pe de altă parte, Zoe Petre este de părere că majoritatea parlamentară, prin atitudinea de care au dat dovadă reprezentanţii ei, va pierde în ochii electoratului.

Ştefan Popescu: I-am văzut alături, în Parlament, discutând cordial pe foştii preşedinţi, pe preşedintele Ion Iliescu, pe preşedintele Emil Constantinescu. Doamnă profesor, preşedintele Băsescu, premierul, doamna preşedinte a Camerei nu au fost prezenţi...

Zoe Petre: Părerea mea sinceră este că președintele Băsescu... de fapt despre voința lui e vorba. Doamna Anastase sau domnul Boc sunt nişte executanţi. Preşedintele Băsescu a avut o ieşire viscerală. Dumneavoastră şi ascultătorii dumneavoastră veţi înţelege foarte bine ce spun, a practicat ceea ce se întâmplă adesea în situaţii neplăcute şi anume la fuite en avant - a supralicitat, ştiind că face o eroare, dar a mers mai departe pentru că aşa îi cere natura sa belicoasă.

Eu personal, vă spun drept, nu m-am aşteptat ca preşedintele Traian Băsescu să participe la această şedinţă a Parlamentului. Mă miră însă, şi o să o spun ori de câte ori voi fi întrebată: m-a stupefiat absenţa Patriarhului. Un preşedinte poate avea opinii, e dreptul lui până la urmă să greşească, pe socoteala lui şi a popularităţii lui se ceartă cu istoria Neamului, dar Patriarhul nu poate să omită faptul că Regele este singurul "Uns al lui Dumnezeu" în viaţă în România. Cum e posibil să nu vină?

Ștefan Popescu: Cum să ne explicăm o asemenea atitudine în condiţiile în care Majestatea Sa nu reprezintă o miză electorală?

Zoe Petre: Dacă ar fi fost lăsat în maiestate, nu ar fi reprezentat o miză electorală dar, de vreme ce a fost atacat... Uitaţi-vă în jur, sunt atâtea personaje, atâtea personalităţi care au aplaudat chiar cu mai mult foc decât trebuia, după mine, gestul de condamnare a comunismului pe care l-a făcut domnul Băsescu în 2006 şi care acum s-au declarat siderate de atitudinea sa. Deci există pierderi electorale cuantificabile chiar în zona de mare influenţă a domnului Băsescu. Dar Patriarhul nu are de câştigat voturi!

 
Istoricul Zoe Petre, în dialog cu Ştefan Popescu despre marii absenţi de la discursul Regelui Mihai în Parlament