Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


25.000 de copii români au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

25000-copii-romani-au-ambii-parinti-plecati-munca-strainatate.jpg

25.000 de copii români au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Peste 400 de copii au fost abandonaţi în primele trei luni ale anului în maternităţi, secţii de pediatrie şi secţii din unităţi sanitare. Mai puţin de o treime dintre ei au putut fi reintegraţi în familie, indică datele Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, obţinute de Mediafax. În primul trimestru 2011, au fost semnalate aproape 3000 de cazuri de abuz sau exploatare, pentru care agresorii sunt rareori pedepsiţi. Alţi 85.000 de copii români au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Abandon. În primele trei luni ale anului, 414 copii au fost părăsiţi în maternităţi sau secţii de pediatrie, indică datele Ministerului Muncii. Doar 129 dintre ei au fost reintegraţi în familie, iar alţi 176 au ajuns la asistenţi maternali sau în centre de plasament.

Abuz, neglijare, exploatare. În aceeaşi perioadă, au fost semnalate aproape 2900 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor români. De cele mai multe ori, este vorba de abuz emoţional, preponderent la oraşe – 353 de cazuri. În ceea ce priveşte agresiunea fizică, ea este îndreptată cel mai des împotriva copiilor cu vârste cuprinse între zece şi 13 ani. Din cele 233 de cazuri semnalate autorităţilor, doar 14 s-au soldat cu urmărirea penală a agresorului.

Potrivit datelor Ministerului, 122 de minori au fost abuzaţi sexual în primele trei luni ale anului. Peste două treimi provin din mediul rural, iar pentru majoritatea cazurilor s-au deschis dosare penale.

În acest timp, 2000 de copii, provenind în mod egal din mediul rural şi urban, au fost neglijaţi de ceilalţi membri ai familiei. Cinci dintre persoanele acuzate de neglijare sunt urmărite penal.

Exploatarea prin muncă a fost semnalată în 53 de cazuri, dintre care 14 în familie. În alte 11 cazuri s-a înregistrat exploatarea sexuală. Alţi 25 de minori au fost exploataţi pentru comiterea de infracţiuni.

Singuri acasă. 60.000 de copii români au un părinte plecat la muncă în străinătate. 25.000 sunt lipsiţi deopotrivă de prezenţa mamei şi tatălui. 1000 dintre ei au ajuns în sistemul de protecţie specială, restul fiind lăsaţi la rude sau alte familii. Iar acestea sunt doar datele oficiale. Cifrele neoficiale vorbesc de aproximativ 350.000 de copii cu părinţi plecaţi din România.

 

25.000 de copii români au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate