Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adevărul despre colesterol

adevarul-colesterol.jpg

Cât de nociv este colesterolul?

Sub acest titlu, pneumologul francez Philippe Even publică o carte ce riscă să facă valuri în lumea medicală, dar nu numai. În esenţă, specialistul spune următoarele: colesterolul este un inamic imaginar, iar 95% dintre persoanele care iau medicamente pentru că au colesterolul prea mare, sunt tratate degeaba.

"Avem de-a face cu o înşelăciune mult mai mare decât cea despre carnea de cal". Iată ce spune pe un ton provocator profesorul Philippe Even, aflat în turneu de promovare a cărţii sale. Pentru pneumologul francez, această înşelăciune este cu atât mai periculoasă cu cât 220 de milioane de pacienţi din lumea întreagă, cinci milioane în Franţa, urmează un tratament medicamentos. Or aceste pastile, gen Tahor sau Crestor, destinate să scadă colesterolul, adică grăsimea din sânge, au efecte secundare.

În plus, mai spune pneumologul francez, "colesterolul nu are nici un rol direct în dezvoltarea bolilor arteriale. Ne-am înşelat, terapia trebuie adaptată în consecinţă", spune profesorul fotografiat în paginile revistei Le Nouvel Observateur, în faţa unei farfurii ce conţine două dintre alimentele cu cel mai mare nivel de colesterol, un ou şi o bucată de creier.

Philippe Even spune că "nu există colesterol rău şi că un infarct sau accident vascular nu este cauzat de un nivel ridicat al colesterolului". Profesorul admite totuşi că un colesterol în exces, de peste 3% pune probleme în anumite cazuri şi atunci într-adevăr trebuie prescrise medicamente.

 

Reacţiile

 

Mulţi cardiologi, evident, denunţă acest discurs al lui Philippe Even, descris drept "periculos", întrucât îi poate determina pe anumiţi pacienţi să-şi întrerupă tratamentul. Cert, colesterolul nu este singurul vinovat în cazul depistării unor boli cardiovasculare, dar există totuşi o legătură directă între colesterol şi ateroscleroză. Există şi contra-exemple celebre: japonezii nu au probleme cu colesterolul, dar înregistrează o mortalitate crescută, din cauza maladiilor cardiovasculare. În schimb, spaniolii şi americanii, deşi mănâncă mai gras, au cam de două ori mai puţine accidente cardio-vasculare.

Şi atunci de ce s-au exagerat aceste patologii, ne putem întreba. Răspunsul vine tot de la profesorul Philippe Even: ca să se vândă cât mai multe medicamente, adică să se îmbogăţească laboratoarele farmaceutice. Lupta cu colesterolul a devenit un business, care aduce laboratoarelor circa două miliarde de euro pe an.

Acelaşi pneumolog francez, fost decan al facultăţii spitalului Necker din Paris, publicase deja în toamna trecută împreună cu un alt celebru confrate de-al său o controversată carte, în care aprecia că un medicament din două este inutil. Lucrarea a fost un succes editorial şi a devenit în scurt timp un subiect de polemică. În mod sigur, noua carte a profesorului Philippe Even va avea aceeaşi soartă.

Trebuie totuşi spus că Philippe Even nu este singurul adept al acestei teorii. Încă din 2002, aproape o sută de cercetători-în particular din industria farmaceutică-şi medici din mai multe ţări s-au reunit în aşa-zisul THINCS, în traducere liberă, Reţeaua Internaţională a Colesterolo-Scepticilor. Fără îndoială că noul volum al pneumologului francez va deveni şi cartea lor de căpătâi.