Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amnesty International acuză Siria de crime contra umanităţii

amnesty-international-acuza-siria-crime-contra-umanitatii.jpg

Locuitori ai oraşului sirian Tall Kalakh fug în Liban (Foto: AFP/STR).

Crimele comise în luna mai în oraşul Tall Kalakh, în vestul Siriei ar putea fi considerate drept crime contra umanităţii, anunţă Amnesty International într-un raport dat publicităţii miercuri, 6 iulie. Aceste acuzaţii sunt rezultatul unei misiuni trimise în Liban, ce a strâns mărturiile sirienilor care au trecut frontiera pentru a se pune la adăpost de represiunea armatei.

Misiunea trimisă de Amnesty International a rămas aproape două luni în Liban. Reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale au strâns mărturiile persoanelor care tocmai trecuseră frontiera din Siria. Represiunea a fost deosebit de violentă, după cum a afirmat de pildă un tânăr de 20 de ani, Mahmud, care a fost chinuit timp de o lună de forţele de securitate siriene.

 

Tortură "made in" Siria

 

"A fost ţinut în poziţia "Chabah", un cuvânt arab care înseamnă fantomă", după cum explică Philip Luther, director adjunct al biroului Orientul Mijlociu al Amnesty, care adaugă: "deţinutul este obligat să adopte o poziţie dureroasă mai multe ore, timp în care este lovit. În acelaşi timp a fost supus unor şocuri electrice pe corp şi pe testicule. Potrivit altor martori, cel puţin nouă persoane au decedat în urma unor asemenea practici. Este o situaţie alarmantă şi în mod clar un abuz care a vizat înăbuşirea revoltei din oraşul Tall Kalakh".

Familiile care au recuperat corpurile neînsufleţite au fost obligate să semneze documente prin care declarau că apropiaţii au fost ucişi de bande înarmate.

 

Amnesty International cere Siriei să oprească represiunea

 

La prezentarea acestui raport, intitulat "Represiunea din Siria, teroarea de la Tall Kalakh", Amnesty Internaţional a adresat un apel autorităţilor de la Damasc, prin care le cere să oprească represiunea şi să dispună anchete independente. ONG-ul în cauză speră că acest raport va completa dosarul aflat în atenţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care, din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei, nu a votat  rezoluţia contra Siriei, rezoluţie ce ar fi permis sesizarea Curţii Penale Internaţionale.