Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aviaţia franceză a distrus zeci de blindate ale lui Gaddafi

Zeci de vehicule militare ale forţelor lui Muammar Gaddafi, între care mai multe tancuri, au fost distruse duminică dimineaţă în atacurile aeriene de la vest de Benghazi, purtate de avioane de luptă franceze, potrivit rebelilor şi jurnaliştilor AFP. Tancuri răsturnate, tunuri incinerate şi cadavre ale combatanţilor africani în uniforme kaki erau vizibile în zona bombardată, situată la 35 de kilometri vest de Benghazi.

Operaţiunea aeriană desfăşurată de avioanele de vânătoare franceze a început în jurul orei 05.30 ora României şi a durat aproximativ două ore.

Atacurile forţelor internaţionale continuă. Nouăsprezece avioane americane au lansat mai multe atacuri duminică dimineaţă asupra unor obiective cheie ale armatei loiale colonelului Gaddafi, a anunţat un comandant al forţelor americane, citat de CNN.

Printre aceste aeronave se numără avioane Harrier, bombardiere B-2 şi avioane de vânătoare F-15 şi F-16, potrivit lui Stockman.

Aceasta este a doua fază a operaţiunii care a început sâmbătă, prin lansarea a peste 110 rachete de croazieră Tomahawk de pe nave şi submarine britanice şi americane. Atacurile au fost precedate de raiduri aeriene ale avioanelor franceze, care au intrat primele în luptă.

Pe de altă parte, forţele loiale liderului libian "nu mai avansează" către Benghazi, bastionul rebelilor, după atacurile aeriene ale forţelor occidentale, a declarat duminică amiraul Michael Mullen, şeful Statului Major interarme american, pentru postul de televiziune ABC, relatează AFP.

Amiralul american a declarat, de asemenea, că prima fază a atacurilor aeriene desfăşurate împotriva Libiei este "un succes" şi a permis instaurarea unei zone de interdicţie aeriană.