Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles somează 18 state să aplice legislaţia europeană împotriva traficului de persoane

cersetoare.jpg

Cerşitul, o formă de sclavie modernă

18 ţări ale UE  acuza întârzieri în aplicarea legislaţiei împotriva traficului uman iar Bruxelles-ul  le-a somat vineri 31 mai să nu mai stea pe gânduri. Principalele victime ale acestui fenomen, combatut în legislaţia UE începînd cu anul 2011, provin din România şi din Bulgaria.

corespondentul RFI la Bruxelles Mihaela Gherghişan

Germania şi Franţa sunt în mod special vizate de această acţiune a Comisiei Europene care a publicat un bilanţ destul de sumbru al situaţiei.

Nu mai puţin de 18 ţări au diverse întârzieri în a se conforma legislaţiei comunitare, în vigoare din 2011,  care combate < sclavagismul modern >.

Nouă ţări, printre care şi România, au fost harnice şi au transpus în legea naţională prevederile UE. Alte patru, printre care Bulgaria şi Marea Britanie sunt pe cale sa o facă, dar nu în pas alergător.

Celelalte, în frunte cu Germania şi Franţa, au întârzieri mari. Comisia Europeană le ameninţă  cu sancţiuni în cazul în care nu observă o ameliorare a situaţiei.

Teoretic, sancţiunile ar putea fi cele la care se apelează în mod clasic, anume deschiderea unei proceduri de încălcarea a Tratatului UE, moment de la care ţările vizate au minim două şi maximum patru luni pentru a se conforma. În caz contrar, cazul poate ajunge în faţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxembourg care poate decide acordarea unei amenzi

Practic,  fie nu se ajunge până la sancţiuni fie, dacă un dosar este totuşi întocmit, ţările vizate se conformează dar nu în două sau în patru luni, ci după o perioadă de timp care variază de la caz la caz şi care mijloceşte multe  discuţii şi  consultări.

Curtea de Justiţie, etapa finală, este arareori implicată.

Fenomen scăpat din mâna

Iar combaterea traficului uman şi a prostituţiei forţate este de fapt din ce în ce mai puţin eficientă. Motivele sunt vechi de când lumea şi sunt multiple : filiere bine organizate, dificultatea autorităţilor de a defini aceste crime, teama sau adesea imposibilitatea  victimelor de a vorbi.

Numărul acestor victime este prin urmare în creştere şi el se situează în jur de 23 mii de persoane abuzate într-un fel sau altul (munca forţată, prostituţie, cerşit) între anii 2008 şi 2010.

Din aceste persoane,  68% sunt femei şi 15% sunt copii, o constatare pe cât de tristă, pe atât de dezarmantă.

În fine, 61% dintre vicitme provin din ţările de est, în special din România şi din Bulgaria.