Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când primim căldură în apartamente?

Cine doreşte căldură în apartament poate să facă o cerere la distribuitorul local, anunţă reprezentanţii regiei bucureştene RADET. Furnizarea căldurii în regim permanent va fi făcută în funcţie de evoluţia vremii. Problema principală rămâne însă preţul gigacaloriei, pentru că au crescut costurile de producţie.

Legea spune că furnizarea de încălzire în regim permanent se face dacă timp de trei zile consecutiv, în timpul nopţii, se înregistrează valori medii ale temperaturii aerului exterior de zece grade Celsius sau mai mici. Doar că în multe cazuri, oamenii amână acest lucru, din cauza costurilor tot mai mari.

E adevărat că majoritatea primarilor din oraşele unde există sistem centralizat de încălzire a dat asigurări că deşi costurile de producţie au crescut, populaţia nu va resimţi majorările. De exemplu, în Bucureşti, preţul de facturare aprobat este de aproape 170 de lei/GCal, în timp ce preţul de producţie este de 325 lei/GCal. Primarul Sorin Oprescu spune că bucureştenii nu vor plăti mai mult, chiar dacă se aşteaptă ca gigacaloria să se scumpească în acest an cu circa cinci procente, pe fondul majorării preţurilor gazelor naturale.

Preţuri asemănătoare sunt şi în Braşov, Cluj, Ploieşti, Zalău şi Buzău. E vorba de preţul plătit de populaţie, pentru că preţurile de producţie sunt de fapt mai mari, diferenţele fiind suportate de la bugetele consiliilor locale. Preţuri mai mari sunt în Craiova, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Arad şi Deva, în vreme ce la Constanţa pare a fi, cel puţin deocamdată, cea mai scumpă gigacalorie, 341 de lei.

 

Căldură la cerere

 

Cât priveşte data de la care este furnizată căldură în apartamente, în Bucureşti deja există unele asociaţii, destul de puţine, care au parte de acest lucru, la cerere. Reprezentanţii RADET spun că toate instalaţiile sunt încărcate şi aşteaptă să se răcească mai mult, pentru a începe furnizarea de căldură în regim permanent. În Bucureşti sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire aproape 570 de mii de apartamente, în uşoară scădere faţă de numărul de acum un an.

În cele mai multe dintre oraşele mari din România, facturile la căldură nu vor fi majorate anul acesta, anunţă primarii din localităţile respective. De exemplu, la Cluj, primarul Emil Boc promite că în această iarnă preţul gigacaloriei facturat către populaţie nu va fi schimbat, adică de 165 de lei. Diferenţa de 196 de lei, până la valoarea reală a gigacaloriei, de 361 de lei, va fi acoperită din bugetul local, sub formă de subvenţie, a mai spus Emil Boc.

 

Costuri mai mici cu încălzirea?

 

Alţi primari au promis chiar reduceri ale costurilor cu încălzirea. Primarii din Arad şi Craiova au şi anunţat că în această iarnă, facturile la căldură vor fi mai mici. La Craiova, primarul ales în iunie, Olguţa Vasilescu, spune că negocierile cu cei de la Complexul Energetic Oltenia au avut succes, astfel că la ora actuală, preţul cu care ajunge gigacaloria la consumator este de 220 de lei, faţă de 245 de lei înainte de negociere.

Mai rea se arată a fi situaţia la Târgu Mureş. Autorităţile spun că se aşteaptă la "preţuri uriaşe" la gigacalorie, în condiţiile în care pe lângă scumpirile la gaz şi electricitate, au avut loc debranşări masive de la sistemul de termoficare. Socotind la nivel de oraş, dacă în luna iunie mai existau circa şase mii de familii ale căror locuinţe erau racordate la sistemul centralizat de termoficare, în prezent se mai livrează apă caldă şi încălzire către o mie, cel mult 1.500 de consumatori. În Moldova, autorităţile din Iaşi, Vaslui, Suceava şi Botoşani spun că vor acoperi integral subvenţia la gigacalorie. Astfel că locuitorii din aceste oraşe vor plăti la întreţinere facturi similare celor de anul trecut, deşi preţul de producţie a gigacaloriei a crescut odată cu majorarea preţului gazelor.