Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câti români sunt someri în Spania?

În Spania sunt aproape 95 de mii de şomeri români. Sunt cele mai recente cifre, de luna trecută şi indică o uşoară scădere faţă de începutul anului. Cel mai probabil, e vorba de slujbe sezoniere în domeniul turistic şi al serviciilor, apărute în preajma Paştelui catolic.

Cei mai mulţi şomeri români se află în Comunitatea Madrid (aproape 20 de mii de persoane). Urmează Comunitatea Valenciana, Castilia-La Mancha, Andaluzia şi Catalonia. Dintre aceşti şomeri români, două treimi primesc ajutoare şi indemnizaţii de şomaj, corespunzătoare perioadei de cotizare pe piaţa spaniolă a forţei de muncă. Ei reprezintă 17,93% din numărul total al şomerilor străini înregistraţi în Spania şi al doilea colectiv cel mai numeros, după cel al marocanilor, care numără 61 de mii de şomeri şi reprezintă 18% din totalul străinilor aflaţi în şomaj.

Pe de altă parte, numărul românilor care muncesc şi cotizează la sistemul spaniol de asigurări sociale depăşeşte 250 de mii, arată datele cele mai recente, din februarie 2013. Ei reprezintă aproape jumătate din totalul de cotizanţi europeni înregistraţi, iar domeniile în care muncesc sunt dintre cele mai diverse: servicii, agricultură, în gospodării, marină sau minerit.

Românii din Spania formează un colectiv care ajunge la aproape un milion de persoane, adică 17% din totalul străinilor.

Comunitatea românească este cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania, însă aceste cifre trebuie interpretate în condiţiile limitărilor obiective care fac imposibilă cuantificarea exactă a numărului de rezidenţi comunitari, atrage atenţia ambasadorul român la Madrid, Ion Vâlcu. "Dat fiind faptul că nu există obligaţia legală de a anunţa renunţarea la rezidenţă (plecarea din Spania), respectiv faptul că în evidenţa menţionată, în funcţie de numărul de identificare pentru străini (NIE), persoanele care decid să plece din Spania nu sunt eliminate din evidenţe, rezultă logic că numărul menţionat trebuie "ajustat" prin scădere cu numărul celor care eventual au decis să părăsească această ţară. Motivul: din cauza efectelor crizei economice, despre care nu avem însă nici un reper statistic", după cum a precizat pentru Agerpres înaltul diplomat român.