Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Curiozitate pe bani publici

Guvernul se arată interesat de ce cred românii despre politicile aplicate pentru contracararea crizei economice şi va comanda un studiu în acest sens. Executivul va plăti din bugetul statului peste 160 de mii de euro pentru efectuarea unui sondaj la nivel naţional, pe un eşantion de circa 15.000 de persoane, scrie Mediafax. Peste 660 de mii de euro vor fi “pompaţi” din fonduri europene în acelaşi proiect.

Fiecărui respondent i se vor oferi aşa-numite "cadouri" de câte 15 lei pentru a-şi spune opinia. Persoanele care vor lua parte la sondaj vor fi întrebate cum trăiesc în prezent comparativ cu un an în urmă, când cred că se va sfârşi criza financiară, cum i-a afectat aceasta şi dacă măsurile luate de Guvern sunt suficiente pentru depăşirea crizei economice.

"Având în vedere complexitatea deosebită a chestionarului, precum şi faptul că cercetarea face parte dintr-un studiu panel, se recomandă ca ofertantul să aloce în bugetul cercetării o categorie specifică de cheltuieli pentru a creşte disponibilitatea de a participa la sondaj a persoanelor selectate în eşantion. Cuantumul bonurilor cadou oferite în acest sens respondenţilor poate fi cel mult egal cu valoarea acestora din primul val – aproximativ 15 lei / persoană", arată Guvernul.

Guvernul vrea să ştie ce cred românii şi despre proiectul Roşia Montană, concedierile din sistemul bugetar, programele Rabla sau Prima Casă, precum şi cât de mulţumiţi sunt de serviciile publice şi ce nivel de trai au ei şi familiile lor.

O astfel de cercetare sociologică a mai fost comandată de Executiv în toamna anului 2009.

Într–un comunicat transmis ulterior, Secretariatul General al Guvernului (SGG) arată că proiectul este finanţat parţial din fonduri UE şi susţine că, în cazul nefinalizării proiectului, riscă "potenţiale sancţiuni", atât în plan financiar, cât şi sub aspectul "credibilităţii internaţionale", eventualele aplicaţii viitoare putând fi declarate ca neeligibile pentru finanţare din fonduri europene.

Valoarea totală a proiectului este de 830.000 euro, din care 80% (664.000 euro) o reprezintă contribuţia Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European şi 20% (166.000 euro) o reprezintă contribuţia statului român.

131