Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Explozie a delincvenţei române la Paris

explozie-delincventei-romane-paris.jpg

Rromi ridicaţi de poliţişti francezi (Foto: Reuters)

Cifre neliniştitoare privind delincvenţa românilor la Paris. Potrivit unui studiu al Poliţiei franceze, citat de presa din Hexagon, numărul infracţiunilor comise de români a crescut cu 70% în primul semestru al lui 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproape 5.700 de români au comis infracţiuni de la începutul anului, faţă de 3.300 în primele şase luni ale lui 2010.

"Este o explozie", putem citi în studiu, o explozie a furturilor de toate genurile, de la telefoane mobile la bancomate, de la cerşit agresiv până la organizarea de jocuri de noroc în locuri publice sau furtul cablurilor de cupru, ceea ce perturbă traficul în metrou.

"Românii sunt organizaţi, iar acţiunile infracţionale, diverse", scrie Poliţia franceză. Uneori, agresează chiar forţele de ordine, mai ales în locurile publice, cum ar fi Trocadero (Tour Eiffel) sau grădinile Tuilleries. Acolo, mai mulţi poliţişti pe bicicletă au fost atacaţi week-end-ul trecut.

Poliţia franceză spune că de multe ori e vorba despre reţele de trafic organizat şi citează exemplul unei familii care aduce români în Franţa şi îi trimite apoi la furt sau la cerşit în Paris.

Cei mai mulţi dintre infractori sunt minori, ceea ce face dificilă reţinerea lor. Potrivit unor surse citate de presa de la Paris, există tensiuni între poliţia şi justiţia franceză. Poliţia acuză Justiţia că nu îi pedepseşte mai sever pe infractori, Justiţia invocă însă legislaţia (mai ales cea faţă de minori) sau critică "procedurile pripite" ale Poliţiei.

Studiul Poliţiei franceze dă însă o bilă albă celor zece poliţişti români care se află în regiunea pariziană de anul trecut. Potrivit autorităţilor franceze, prezenţa poliţiştilor români permite "păstrarea speranţei".

 

Discursul de la Grenoble: un an după

 

Studiul Poliţiei franceze vine la un an de la faimosul discurs ţinut de preşedintele Nicolas Sarkozy la Grenoble, în care vorbea despre problemele pe care le ridică taberele de nomazi din Franţa. Cu ocazia "aniversării", organizatia Romeurope denunţă politica "ineficientă, inumană şi nedemnă" a Guvernului francez. "Pe teren nimic nu s-a schimbat", se plânge Laurent el Ghozi, unul dintre responsabilii Romeurope, care se întreabă de ce a fost nevoie de legi care "să restrângă drepturi şi libertăţi" şi "să stigmatizeze" pe criterii etno-rasiale.

După discursul de la Grenoble, Guvernul francez a reuşit să treacă noua lege privind siguranţa internă. Potrivit cifrelor Ministerului francez de Interne, 9.300 de români şi bulgari au fost expulzaţi din Franţa în 2009, 9.529 în 2010 şi 4.714 în primul trimestru al acestui an.

Asociaţiile care apără drepturile populaţiilor nomade şi rromilor spun însă că în continuare în Franţa sunt 15 mii de persoane de această etnie. "Romii le permit autorităţilor să îşi atingă obiectivele privind expulzarea străinilor. Ştim că asta nu foloseşte la nimic, că oamenii revin în Franţa, dar autorităţile continuă să expulzeze, în ciuda costurilor umane şi financiare", a declarat pentru France Presse Damien Nantes de la asociaţia Hors de la Rue.

Cât despre taberele ilegale, 741 în iulie anul trecut, potrivit cifrelor oficiale, ele se refac doar că "în locuri mai ascunse şi mai greu accesibile asociaţiilor", a completat Nantes.

În fine, Liga pentru Drepturile Omului trage un alt semnal de alarmă: în acest du-te vino peste frontiere, copiii rromi sunt primele victime: întregul proces de integrare şi şcolarizare este brutal întrerupt şi rezultatele sunt opuse celor dorite, avertizează Liga.