Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Furie pe străzile Atenei

furie-strazile-atenei.jpg

Proteste violente în Grecia (Foto: Reuters/Yorgos Karahalis)

La Atena, străzile din perimetrul Pieţii Constituţiei au fost din nou, miercuri, locul confruntărilor dintre manifestanţi şi Poliţie. Demonstraţiile de protest, iniţial paşnice, au degenerat, după ce un grup de protestatari a atacat cu pietre şi sticle incendiare forţele de ordine, care au răspuns, la rândul lor, cu gaze lacrimogene.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Oamenii sunt nemulţumiţi de perspectiva unor noi reduceri salariale şi a valului de concedieri preconizate şi spun că nu mai au cum să facă faţă grijilor zilnice.

Miercuri, cu o zi înainte de anunţarea finalizării noului pachet de austeritate solicitat autorităţilor de la Atena de instituţiile creditoare, Grecia a fost paralizată şi de o grevă generală: funcţionari, avocaţi, medici sau marinari au refuzat să meargă la muncă ori şi-au redus activitatea, în semn de protest faţă de planul de austeritate cerut de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în schimbul continuării programului de asistenţă financiară.

Această zi de acţiune naţională este prima de acest gen de la venirea la putere, în iunie, a Guvernului de coaliţie condus de premierul conservator Antonis Samaras. Organizatorii (centralele sindicale din sectoarele public şi privat) estimează că numărul participanţilor la manifestaţii în cele două mari oraşe ale ţării, Atena şi Salonic, ar fi depăşit o sută de mii de persoane, în timp ce surse ale Poliţiei apreciază că la chemarea sindicatelor au răspuns aproximativ 30 de mii de protestatari.

Iniţial paşnice, protestele de la Atena s-au încheiat cu incidente violente. Puţin după ora 14, în Piaţa Constituţiei, tineri purtând cagule au atacat forţele de ordine. În urma intervenţiei prompte a Poliţiei, episoadele au luat sfârşit fără victime şi pagube materiale majore.

Potrivit unor surse neoficiale citate în presă, peste 100 de persoane au fost reţinute numai la Atena, unde aproximativ cinci mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a menţine liniştea.

Manifestaţii de amploare au avut loc în toată ţara, dar nu de intensitatea celor organizate cu doi-trei ani în urmă. Oamenii par obosiţi, sleiţi de grijile zilei de mâine, mare parte dintre ei îngenuncheaţi în lupta pentru supravieţuire. Sloganul "Destul! Este de ajuns!", care se putea citi pe pancarte confirmă: populaţia a ajuns la limită.

 

În ce stadiu se află negocierile dintre creditorii internaţionali şi Atena?

 

Deciziile finale privind pachetul de măsuri vor fi luate joi, în cadrul reuniunii liderilor coaliţiei guvernamentale. Miercuri, ministrul de Finanţe, Iannis Stournaras, i-a informat pe partenerii guvernamentali asupra hotărârilor luate de premierul Antonis Samaras.

De menţionat că cele două partide care sprijină actualul Guvern (socialiştii din PASOK şi DIMAR) se confruntă cu intense frământări interne; nu puţini sunt parlamentarii acestor formaţiuni care declară că nu sunt dispuşi să accepte măsurile înaintate de Executiv.