Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Furtul de oi, un fenomen îngrijorător în Marea Britanie

furtul-oi-un-fenomen-ingrijorator-marea-britanie.jpg

Furtul de oi a sporit în Marea Britanie.

Furtul de oi a atins proporţii fără precedent în Marea Britanie, numărul animalelor sustrase fiind estimat la circa 60 de mii în primele zece luni ale anului 2011. Fenomenul furtului de oi este determinat de majorarea pe piaţa mondială a preţurilor la produse animaliere şi are efecte extrem de dăunătoare pentru fermieri.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Compania de asigurări NFU Mutual estimează la circa şase milioane de lire sterline costul furturilor de oi pentru fermierii din Marea Britanie, plecând de la daunele plătite de asigurări, dar costul real este mult mai mare.

Unui fermier din Ţara Galilor, de pildă, Hugh Davies, i-au fost furate 150 din cele aproximativ o mie de oi, iar provincia unde furtul de ovine este cel mai răspândit este Irlanda de Nord.

Numărul de oi furate s-a dublat practic într-un an de zile şi cauza principală este explozia preţului cărnii, care a crescut cu 50% în trei ani. După ce ajunsese în anul 2000 la nivelul istoric cel mai scăzut, carnea de oaie a început să se vândă din ce în ce mai scump, pe fondul sporirii consumului în Asia.

Fermierii de oi, care au avut de suferit cumplit de pe urma prăbuşirii preţurilor acum 11 ani au acum altă grijă, cea a pazei  turmelor.

În Marea Britanie, agricultura este exclusiv comercială şi în multe cazuri, fermele sunt situate la mai mulţi kilometri distanţă de casele fermierilor, aceştia trebuind să conducă până acolo, cu tot cu câini de pază.

Deşi oile furate nu pot fi vândute la abator, ele fiind implantate cu microcipuri, deci identificabile imediat, hoţii le sacrifică prin metode improvizate, vânzând carnea la negru. Această metodă provoacă îngrijorare atât cu privire la bunăstarea animalelor, cât şi cu privire la securitatea alimentară.

Deşi Poliţia a reuşit să-i aresteze pe unii dintre suspecţii de furturi, mulţi hoţi rămân neprinşi.

Furturi de oi în Marea Britanie

Petru Clej, corespondentul RFI la Londra

AscultăDownload

Companiile de asigurări le recomandă fermierilor să-şi  închidă pajiştile cu lacăt, să împingă oile cât mai departe de drumurile adiacente şi să-şi actualizeze marcarea oilor şi a documentelor de evidenţă.

Fenomenul furtului de oi este oarecum similar cu cel al furtului de metale, şi aici cauza fiind explozia preţului, mai ales la cupru, printre care cabluri de înaltă de tensiune, inclusiv de la linii de cale ferată, producând pagube economiei britanice estimate la circa un miliard de lire sterline.

Fermierii de oi şi-au văzut veniturile sporind în 2011, dar în acelaşi timp, ei vor fi acum confruntaţi cu cheltuieli mai mari, atât cu paza animalelor, cât şi cu primele de asigurare.