Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestanţii din Libia, pe urmele egiptenilor

libia-manifestanti-pro-ghaddafi-reuters.jpg

Manifestanţi pro-guvernamentali, la Tripoli (Foto : Reuters)

Manifestaţiile din lumea arabă ating şi Libia. Mitinguri de protest au avut loc în mai multe oraşe ale ţării, împotriva regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi, în timp ce alte persoane au manifestat în favoarea regimului libian. La Benghazi, confruntările cu forţele de ordine au făcut 38 de răniţi. Uniunea Europeană cere oficialilor de la Tripoli să autorizeze "libera expresie".

Imaginile care au circulat pe reţelele sociale de pe Internet arată un grup de câteva sute de manifestanţi regrupaţi la Benghazi, al doilea oraş al ţării şi care scandează sloganuri ostile puterii.

Concomitent cu acest protest a avut loc un miting al partizanilor regimului. Poliţia s-a plasat între cele două tabere.

Manifestanţii s-au bătut atât cu poliţiştii, cât şi cu militanţii pro-guvernamentali. Mai multe vehicule au fost incendiate, iar într-un final demonstranţii au fost împrăştiaţi, potrivit presei oficiale.

Mişcări de stradă împotriva regimului au mai avut loc în capitala Tripoli, în localităţile Zawihyah, Bani Walid şi Darnah, precum şi la Werfallah, la sud-est de Tripoli. Oamenii au cerut schimbarea regimului, oprirea corupţiei şi trezirea Opoziţiei.

De partea sa, televiziunea de stat a anunţat că partizanii regimului au ieşit şi ei în stradă, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de colonelul Gaddafi. Aceste mitinguri au avut loc, potrivit televiziunii, la Benghazi, Syrte, Sebha şi Tripoli.

Arestarea avocatului Fethi Tarbel a dus la tensionarea situaţiei în ultimele ore. Potrivit presei libiene, opozantul a fost eliberat. Acest om încarnează însă dorinţa pentru justiţie şi transparenţă, mai ales în ancheta privind dispariţia prizonierilor politici de la închisoarea din Tripoli, în 1996. Peste o mie două sute de opozanţi ar fi fost ucişi.

În orice caz, adversarii regimului fac apel la populaţie, prin intermediul Internetului, să iasă în stradă joi dimineaţă, cu ocazia unei aşa-numite "zile a furiei".