Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: Măsuri împotriva imigrației

Britanicii nu mai pot prelungi restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari, însă fac tot posibilul pentru a limita imigrația. Guvernul britanic intenţionează să introducă noi legi care să limiteze acest fenomen, relatează presa britanică, citată de Mediafax. Este vorba despre limitarea accesului la locuinţe sociale, introducerea plății la medicul generalist, dar şi a unor "permise de rezidenţă biometrice" pentru români şi bulgari, care să includă amprentele şi imaginea facială.

"Premierul David Cameron vrea ca sistemul privind imigraţia să sprijine persoanele care muncesc din greu şi fac lucrurile corect. El este hotărât să pună capăt situaţiei în care persoanele pot veni în Marea Britanie şi pot obţine beneficii şi servicii publice fără să aducă nimic în schimb", a declarat o sursă citată de Daily Mail, în ediţia electronică.

În acelaşi timp, Ministerul de Interne a analizat modalităţile prin care să se interzică imigranţilor din România şi Bulgaria folosirea sistemului public de sănătate dacă vin în Marea Britanie fără să aibă un loc de muncă. Persoanele care au locuit în Marea Britanie cel puţin un an pot primi tratament gratuit în spitale, iar cele care locuiesc de mai puţin de un an trebuie să plătească. Cu toate acestea, pacienţii străini pot avea acces gratuit la serviciile medicilor generalişti.

Guvernul analizează posibilitatea ca sistemul aplicat de spitale să fie extins la medicii generalişti. Medicii au sugerat ca ministerul să introducă un sistem în care pacienţii care nu pot furniza dovada de rezidenţă să plătească pentru tratament. Totuşi, British Medical Association i-a sfătuit pe membrii săi să nu facă verificări în privinţa rezidenţei deoarece "nu este obligaţia lor să facă acest lucru", iar aceasta i-ar putea expune acuzaţiilor de discriminare.

Coaliţia de guvernământ analizează, de asemenea, posibilitatea de a le cere cetăţenilor români şi bulgari "permise de rezidenţă biometrice" care să arate dacă sunt îndreptăţiţi să folosească serviciile publice, potrivit Daily Telegraph, în ediţia online. Cardurile ar urma să stocheze date, inclusiv amprente şi imaginea facială. Pentru a primi un card, imigranţii vor trebui fie să meargă fie la un birou al UK Border Agency, fie la un oficiu poştal, unde să le fie luate amprentele, să li se facă o fotografie şi să le fie înregistrată semnătura electronică.