Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Militarii sirieni, ameninţaţi cu moartea să tragă în manifestanţi

În Siria continuă confruntările violente între manifestanţi şi forţele de ordine. Cel puţin 13 persoane au fost împuşcate mortal vineri de forţele de securitate siriene care au suprimat violent manifestaiţile împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Organizaţia Human Rights Watch susţine că militarii sunt ameninţaţi cu moartea pentru a trage în manifestanţi.

Cele mai multe victime au fost semnalatae în Damasc şi Homs. Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), forţele de securitate au deschis focul împotriva a aproximativ 100.000 de manifestanţi în estul ţării, zeci de persoane fiind rănite.

Ameninţaţi cu moartea pentru a ucide

Militari şi membri ai forţelor de securitate siriene au declarat că au fost obligaţi, sub ameninţarea cu moartea, să deschidă focul asupra manifestanţilor neînarmaţi, a afirmat, sâmbătă, organizaţia Human Rights Watch (HRW).

"Dezertorii declară că cei care refuză să deschidă focul asupra manifestanţilor riscă să fie ucişi", se arată într-un comunicat al organizaţiei pentru drepturile omului, care a obţinut mărturiile a 12 dezertori refugiaţi în Liban, Siria şi Turcia.

"Mărturiile acestor dezertori sunt o dovadă că manifestanţii nu au fost ucişi accidental, ci din cauza unei politici de represiune sângeroase puse la punct de înalţi demnitari sirieni pentru a-i dispersa pe contestatari", a declarat coordonatorul HRW pentru Orientul Mijlociu.

Autorii mărturiilor sunt opt militari şi patru membri ai forţelor de securitate, care au furnizat detalii privind locul de desfăşurare al manifestaţiilor şi numele superiorilor lor. Ei au afirmat că militarii erau echipaţi cu arme Kalaşnikov şi pistoale cu şocuri electrice.

De la începutul revoltelor, la 15 martie, în Siria au fost ucişi mai mult de 1.300 de civili, majoritatea în urma intervenţiei forţelor de securitate împotriva manifestanţilor.