Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Morariu (COSR), despre atacurile din Boston: S-a depăşit o anumită graniţă, sportul înseamnă libertate!

morariu-cosr-atacurile-boston-s-depasit-o-anumita-granita-sportul-inseamna-libertate.jpg

Preşedintele COSR, Octavian Morariu, se declară "întristat" de atacurile de la maratonul din Boston.

Atentatele care au vizat maratonul din Boston reprezintă "o ameninţare clară" pentru toate manifestările sportive pe viitor. "Este trist, pentru că sportul înseamnă în primul rând libertate", spune într-un interviu la RFI preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, care crede că măsurile de securitate în sport vor fi mult mai drastice de acum înainte.

Octavian Morariu se declară întristat după atacurile de la maratonul din Boston, soldate cu trei morţi şi zeci de răniţi: "În primul rând, sunt întristat pentru cei care şi-au pierdut viaţa, pentru familiile lor, pentru răniţi. Pe de altă parte, însă, este o ameninţare clară la toate manifestările sportive şi pentru viitor, o ameninţare care mă preocupă foarte mult în sensul că aceste manifestări sportive sunt tot mai numeroase, maratoanele sunt tot mai numeroase şi la Bucureşti avem o asemenea competiţie, ce să mai spunem de marile competiţii internaţionale, campionate mondiale, europene sau Jocuri Olimpice. Această latură atât de urâtă a vieţii noastre contemporane, care sunt atentatele iată că afectează şi activitatea sportivă. Acum, poate că oamenii realizează mai bine şi ce eforturi mari s-au făcut la noi, la FOTE, la Braşov".

 

"Ne îndreptăm către o izolare a fenomenului sportiv?"

 

Şeful COSR crede că în urma atentatelor de la Boston "s-a depăşit o anumită graniţă în tot contextul acesta al agresivităţii, al pericolului legat de manifestările sportive. Fără doar şi poate, de azi încolo, măsurile de securitate vor fi mult mai drastice şi mult mai evoluate, dacă pot spune aşa, vis-a-vis de competiţiile sportive. Nu suntem din păcate la adăpost nici noi, cei din sport, de această ameninţare atât de urâtă. Mă întreb dacă vor fi vizate numai competiţiile majore. Oare nu cumva riscă să fie vizate absolut toate competiţiile? Şi atunci către ce ne îndreptăm, către o izolare a fenomenului sportiv? Mă îngrijorează foarte mult această situaţie!".

Octavian Morariu remarcă faptul că "măsurile de securitate sunt tot mai prezente. Noi le vedem, cei din sport, când suntem pe perioada de olimpiadă sau de campionate mondiale. Probabil că va trebui să ne obişnuim cu unele şi mai severe de acum încolo. Dar repet, este trist, pentru că sportul înseamnă în primul rând libertate şi libertatea de a merge peste tot în lume, să participi la competiţii, să te simţi bine în compania adversarilor, a partenerilor. E ceva dramatic ce se întâmplă!".

Întrebat dacă suplimentarea măsurilor de securitate la manifestările sportive ar putea stânjeni participanţii, Octavian Morariu a răspuns: "Fiecare sportiv rămâne preocupat de securitatea lui, în primul rând. Cred că vor fi mai liniştiţi atunci când vor merge la competiţii. Dar fără doar şi poate, e un stres în plus, e o constrângere în plus".

 
Octavian Morariu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre atacurile de la maratonul din Boston