Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul şi Bruxelles-ul cer explicaţii Siriei, după uciderea unui jurnalist francez

parisul-bruxelles-ul-cer-explicatii-siriei-uciderea-unui-jurnalist-francez.jpg

Jurnalistul francez ucis în Siria, Gilles Jacquier (Foto: AFP/Kenzo Tribouillard)

Reacţii de condamnare a atacului soldat cu moartea unui jurnalist francez, în Siria. Ministrul francez de Externe, Alain Juppé şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, cer o anchetă.

Alain Juppé cere clarificări, după ce jurnalistul francez Gilles Jacquier a fost ucis în oraşul Homs, din Siria. "Condamnăm cu fermitate acest act odios", spune el într-o declaraţie de presă.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton declară la rândul ei că este nevoie de o anchetă în acest caz: "Autorităţile siriene au responsabilitatea de a garanta siguranţa jurnaliştilor în ţara lor".

Jurnalistul francez ucis în Siria se afla la Homs, pentru a face un documentar despre protestele împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.

Potrivit canalului France 2, jurnalistul a avut o autorizaţie din partea Guvernului sirian să meargă în oraş, scrie BBC News.

Televiziunea siriană spune că jurnalistul francez a fost ucis alături de alte opt persoane. Înainte, el intervievase câţiva sirieni la manifestaţia pro-guvernamentală.

Pe de altă parte, Opoziţia spune că 24 de oameni au murit miercuri în toată ţara, iar bilanţul îi include şi pe cei zece morţi de la Homs.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, mai mult de cinci mii de oameni au murit de când au început revoltele împotriva lui Bashar al-Assad, în luna martie a anului trecut.

Jurnalistul francez ucis în Siria este primul ziarist din Occident care moare în această ţară în timpul manifestaţiilor împotriva regimului lui Bashar al-Assad.