Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presupus agent CIA tensionează relaţiile dintre SUA şi Rusia

presupus-agent-cia-tensioneaza-relatiile-sua-rusia.jpg

Presupusul spion american, Ryan Fogle (imagine difuzată de FSB)

Ambasadorul Statelor Unite în Rusia, Michael McFaul, a fost convocat miercuri dimineață la Ministerul rus de Externe, pentru a explica prezenţa în Rusia a unui diplomat american, acuzat că ar fi spion al CIA. Ministerul rus de Externe a denunţat marţi o "provocare" demnă de Războiul Rece, care nu contribuie "la consolidarea încrederii reciproce".

Ambasadorul Statelor Unite a avut o întrevedere cu adjunctul ministrului rus de Externe, anunță agenţia RIA Novosti. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat marţi că l-a reţinut pe "agentul CIA, Ryan C. Fogle, care acţiona sub acoperirea funcţiei de secretar III în cadrul departamentului politic al ambasadei", în timp ce încerca să recruteze, în schimbul unei sume mari de bani, un reprezentant al serviciilor secrete ruseşti.

După un interogatoriu la sediul FSB, diplomatul a fost predat ambasadei Statelor Unite. Incidentul nu a rămas fără urmări. Ministerul rus de Externe a denunţat o "provocare" demnă de Războiul Rece care nu contribuie "la consolidarea încrederii reciproce".

Moscova l-a declarat pe diplomat persona non grata şi a cerut plecarea sa "în cel mai scurt timp". La rândul lor, Statele Unite s-au limitat să confirme "scurta" reţinere a unui angajat al ambasadei lor.

Relaţiile ruso-americane sunt la cel mai scăzut nivel de la revenirea la Kremlin, în mai 2012, pentru un al treilea mandat, a preşedintelui Vladimir Putin, fost agent KGB.