Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Produse mai proaste calitativ pentru Est faţă de Vest

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Aceleaşi produse alimentare sînt comercializate de marile companii internaţionale, la o calitate mai proastă în România şi în alte ţări est europene, faţă de cele din vestul Europei. Este concluzia unei anchete efectuate de Asociaţia Slovacă a Consumatorilor. Printre produsele testate se află : Coca-Cola, Jacobs, Tchibo şi Nescafe.

Marile companii multinaţionale care comercializează băuturi şi mâncare ambalează produse de diferite calităţi sub acelaşi nume în funcţie de ţara europeană căreia îi sunt destinate, arată rezultatele unei anchete a Asociaţiei slovace a consumatorilor, potrivit site-ului euractiv.com.
Reprezentanţii Asociaţiei au testat mai multe produse cumpărate din supermarketuri din opt state membre UE: Germania, Austria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

"Produsele de o mai proastă calitate erau destinate «noilor» state membre UE. Produsele de calitate inferioară nu erau niciodată prezente în supermarketurile din germania sau austria", a declarat preşedintele Asociaţiei, Milos Lauko.

Produsele controlate erau Coca-Cola, ciocolată Milka, piper negru şi roşu Kotanyi, cafea instant Nescafe Gold, boabe de cafea Jacobs Kronung şi cafea Tchibo Espresso.

Toate acestea au fost testate în laboratoare acreditate de către Institutul Naţional Veterinar şi Alimentar Slovac.

În ceea ce priveşte Coca-Cola, testele au confirmat ca această băutură comercializată în Slovacia, Bulgaria şi România conţinea izoglucoză de porumb care este mai ieftină decât zahăr tradiţional (zaharoză) care este folosită pentru băutura din Germania, Austria, Polonia şi Republica Cehă.

În replica, responsabilul de comunicare de la Coca Cola, Ibolya Szabo a declarat pentru EurActiv că "produsele noastre au aceeaşi calitate în Europa şi în toată lumea şi se obţin pe baza unei reţete pe care o folosim de 125 de ani".

Piperul Kotanyi, spre exemplu, este produsul cel mai diferit de la o ţară la alta. Deşi Kotanyi ambalează produsele destinate tuturor supermarketurilor într-un singur loc, conţinutul ambalajelor diferă de la un loc la altul.

Spre deosebire de cel Ungaria, Slovacia şi Austria , piperul destinat pieţei bulgare conţineau mai multe boabe zdrobite şi deteriorate în comparaţie cu altele, cu până la zece procente de aditivi indezirabili.

În ceea ce priveşte Nescafe Gold, "pot exista diferenţe în procesul de prăjire rezultând o culoare diferită a boabelor. Gustul depinde în egală măsură de amestecul boabelor de Arabica şi Robusta. Nici Nestle Cehia, nici Nestle Slovacia nu au dreptul să comenteze despre cafeaua vândută în supermarketurile din diferite ţări, decât în Cehia şi Slovacia", a precizat pentru EurActiv Martin Walter un responsabil de la praga al companiei Nestle. Reprezentanţii Tchibo şi Kraft Foods (care deţin mărcile

Milka şi Jacobs Kronung) nu au răspuns cererii de a comenta aceste rezultate ale anchetei. Asociaţia slovacă a consumatorilor apreciaza că în cazul în care companiile oferă garanţii de calitate, acestea ar trebui să fie onorate în toate ţările de distribuţie.

Rezultatele testelor au fost transmise comisarului european însărcinat cu protecţia consumatorului, în timpul unei vizite în Slovacia. Reprezentanţii Comisiei Europene din Slovacia, care a finanţat ancheta, au declarat că cei de la Bruxelles va trebui să decidă ce vor face cu aceste rezultate.

UE intenţionează să stabilească noi reguli pentru etichetarea produselor alimentare pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri sănătoase şi pentru a combate obezitatea.