Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste anti-guvernamentale la Madrid

Sute de persoane au manifestat sâmbăt la Madrid împotriva austerităţii, denunţând responsabilitatea băncilor şi a politicienilor pentru recesiunea care afectează economia iberică. Este primul protest al acestei toamne în capitala spaniolă şi cel mai recent dintr-o serie de manifestaţii în decursul anului împotriva măsurilor de austeritate care au redus salariile, au crescut impozitele şi au afectat serios nivelul de trai în Spania.

 

"Este furt" declară o protestatară, Emilia Fernandez, în vârstă de 58 de ani, de profesie asistentă socială al cărui salariu a fost redus cu 7 la sută. "Nouă ne-au tăiat salariile dar nu au făcut la fel cu cele ale politicienilor", continuă ea.

Manifestaţiile au fost exacerbate de posibilitatea ca Spania să solicite o garanţie internaţională pentru a îşi putea plăti datoriile.

"Nu este vorba de o garanţie ci de un cadou pentru politicieni care le va permite să ne controleze şi să ne fure mai bine", atacă Fernandez.

Manifestaţia de sâmbătă a fost organizată de Mişcarea 15 mai, formată în 2011 în urma valului de proteste care a izbucnit la Madrid.

Manifestanţii s-au oprit în faţa ministerului Sănătăţii pentru a protesta faţă de reducerea bugetului sănătăţii. Aceştia şi-au exprimat intenţia de a se opri şi în faţa altor locaţii oficiale pe traseul către Puerta del Sol, centrul simbolic al mişcării.