Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste violente la Istanbul, de 1 Mai

istanbul.jpg

Proteste violente la Istanbul, de 1 Mai

Ciocniri între protestatari şi forţele de ordine la Istanbul. Incidentele au loc cu ocazia zilei de 1 Mai. Un bilanţ provizoriu indică cel puţin 10 răniţi şi zeci de persoane arestate.

Zece persoane au fost rănite, iar aproximativ 20 au fost reţinute în timpul violenţelor izbucnite cu ocazia zilei de 1 mai la Istanbul, anunţă autorităţile locale, citate de AFP.

Mii de manifestanţi au încercat să pătrundă în zona Pieţei Taksim, dar au fost opriţi de cei aproximativ 22.000 de poliţişti mobilizaţi cu ocazia mitingului.

Printre răniţi se numără şi un fotoreporter al AFP, precum şi doi poliţişti.

Manifestanţii s-au adunat la apelul partidelor de stânga şi sindicatelor. Ei au atacat cu pietre şi sticle, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc.

Manifestanţii scandau sloganuri precum "Mână în mână împotriva fascismului", "Represiunea nu ne va opri", "Trăiască 1 mai!", "Trăiască revoluţia şi socialismul!".

Două mari confederaţii sindicale, DISK şi KESK, au desfăşurat banderole, la fel ca partidele de stânga şi extremă-stânga şi Patidul pentru o Societate Democratică (DTP), o formaţiune prokurdă.

Parlamentul turc a adoptat miercuri o lege care restabileşte, după 30 de ani, ziua de 1 mai ca una de sărbătoare naţională. Adeseori considerată de autorităţi drept o ocazie pentru militanţii de stânga de a organiza manifestaţii şi de a declanşa revolte, ziua de 1 mai a fost retrasă de pe lista zilelor de sărbătoare naţională după o lovitură militară de stat din 1980.

Această zi mai este asociată în Turcia cu 1 mai 1977, când 34 de persoane au fost omorâte în piaţa Taksim din Istanbul.