Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ramadanul afectează comerţul de lux

inceput-ramadanul.jpg

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Ramadanul

Musulmanii din lumea întreagă au început luni Ramadanul, tradiţionalul post ce durează o lună de zile. De la răsăritul soarelui şi până la apusul său, adulţii nu au voie să mănânce, să bea, să fumeze sau să întreţină relaţii sexuale.

În Franţa, unde islamul este a doua religie după catolicism, tot mai mulţi musulmani respectă aceeastă tradiţie. Magazinele şi hotelurile de lux vor avea însă mai puţină lume, mai puţini vizitatori, întrucât clientela din Orientul Apropiat se răreşte în această perioadă

Hotelurile şi magazinele de lux din Paris sunt obişnuite să asiste în timpul verii la o adevărată îmbulzeală la porţile lor. Este perioada în care oamenii bogaţi  din Orientul Apropiat vin să-şi facă cumpărăturile aici.

În acest an însă, Ramadanul, postul sfânt al musulmanilor, pică prost pentru comerţ întrucât are loc în luna august. Cu alte cuvinte, în toată această lună nici picior de arabo-musulman nu va trece pragul acestor magazine şi hoteluri, o mini-catastrofă pentru sectorul luxului.

Agenţia de ştiri France Presse dă exemplul unui hotel din Paris în care, în luna iulie, preţul mediu al unei camere a fost de 1150 de euro pe noapte şi cu toate acestea 95 la sută din hotel a fost ocupat, ceea ce este un adevărat record.

Acum, în agust, această clientelă orientală care vine aici pe perioada verii ca să scape de canicula de acasă va lipisi. Rezultatul este o pierdere de 15 la sută din clienţi, procentul pe care-l reprezintă aceşti străini din totalul turiştilor cu bani mulţi sau foarte mulţi. Marile magazine din Paris - cum ar fi Galeriile Lafayette sau Printemps, foarte atente de obicei cu această clientelă, unde există saloane VIP, restaurant libanez şi decoruri orientale - se tem şi ele de o scădere a cifrei de afaceri din cauza Ramadanului.

Proporţional, mult mai puţini faţă de americani sau europeni, doar 275 de mii de turişti în 2010, adică 3,4 la sută din total - clienţii din Orientul Apropiat au o putere de cumpărare mult mai mare. La magazinul Printemps de exemplu, o femeie arabo-musulmană poate cheltui zilnic între 3 şi 20 de mii de euro. O nimica toată faţă de comenzile speciale făcute direct la marile case de lux cum ar fi Louis Vuitton, Hermès sau Chanel.

Iată de ce Ramadanul este tot mai important pentru comerţul de lux. Sărbătoarea islamului fiind însă mobilă, diferită de la un an la altul, ce se va întâmpla când ea va pica la începutul lui iulie adică exact când încep celebrele prezentări de modă la Paris?

Ei bine, clientela nu-şi va mai putea face comenzile atunci provocând pierderi temporare sectorului de lux. Unii încearcă să relativizeze totuşi problemele: "nu ne putem plânge că pierdem bani în această lună de Ramadan câtă vreme câştigăm tot mai mult în restul anului" notează, pe bună dreptate, patronul oficiului de turism din Paris.
 

 
Vasile Damian: Despre începerea Ramadanului