Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România are printre cele mai mici cheltuieli cu protecţia socială din UE

Un raport recent al Eurostat arată că, pentru acest domeniu, cheltuiesc cel mai mult Franţa, Danemarca şi Suedia. 

Cea mai mare pondere a cheltuielilor cu protecţia socială o are Franţa. Potrivit datelor din raport, autorităţile franceze au alocat acestui sector 30,5 % din Produsul Intern Brut. Imediat după Franţa urmează Danemarca, cu 29,71 % din PIB şi Suedia care a cheltuit în 2008 cu protecţia socială 29,4 % din PIB.

În raport se arată că în perioada 2001-2008, beneficiile de protecţie socială în UE au crescut în termeni reali în medie cu 2,3 % pe an.

Banii au fost împărţiţi astfel: beneficiile pentru boală şi îngrijirea sănătăţii au crescut cu 2,9 % pe an, iar cele pentru locuinţă şi excluziune socială au urcat cu 3,2 % pe an. Penultima din clasament este România. Statul român a cheltuit 14,3 % din PIB, cu aproape 2 % mai mult decât ultima clasată, Letonia.

Problema reală a României este ineficienţa şi incapacitatea autorităţilor de a orienta aceste politici către grupurile sociale care au cea mai mare nevoie de asistenţă”, spune Sabina Nicolae, director executiv Samusocial.

Cheltuielile cu protecţia socială s-au cifrat, în anul 2008, la 26,4 % din PIB, în Uniunea Europeană, mai arată raportul Eurostat

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel