Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şeful FMI, reţinut pentru agresiune sexuală

Directorul FMI a fost reţinut sâmbătă seară la New York şi va fi pus sub acuzare pentru agresiune sexuală. Potenţial candidat socialist pentru alegerile prezidenţiale din Franţa din 2012, Dominique Strauss-Kahn "va fi inculpat pentru agresiune sexuală, sechestrare de persoană şi tentativă de viol asupra unei menajere", a declarat un reprezentant al poliţiei din New York.

Surse oficiale au declarat că Directorul FMI, în vârstă de 62 de ani, a fost debarcat dintr-un avion Air France cu destinaţia Paris, cu numai câteva minute înaintea decolării. Strauss-Kahn urma să ajungă la Berlin, unde avea programată o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel, iar luni urma să participe la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Surse din cadrul poliţiei americane au declarat că directorul FMI a părăsit precipitat hotelul Sofitel, unde şi-a lăsat lucrurile şi telefonul mobil. O menajeră a relatat poliţiei că a fost agresată de Strauss-Kahn.

Conform Poliţiei, menajera a declarat că nu se aştepta ca în apartamentul de lux - care costă 3.000 de dolari pe noapte - să se afle cineva. Strauss-Kahn ar fi urmărit-o pe femeie în holul apartamentului. Aceasta a declarat că Strauss-Kahn a forţat-o să intre în dormitor şi a început să o atace. Ea le-a spus anchetatorilor că a încercat să se apere, însă bărbatul a împins-o în baie şi a agresat-o.

"În jurul orei 16.45, anchetatori în civil ai Autorităţii portuare din New York şi New Jersey au urcat la bordul zborului Air France 23 (...) şi l-au reţinut pe Strauss-Kahn", a declarat purtătorul de cuvânt al Autorităţii, John Kelly.

Avocatul lui Strauss-Kahn afirmă că acesta respinge acuzaţiile

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, neagă toate acuzaţiile şi va pleda nevinovat, a declarat avocatul său, William Taylor, citat de AFP.

Pe de altă parte, guvernul francez a cerut duminică prudenţă şi respectarea prezumţiei de nevinovăţie în cazul directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, relatează AFP.

"Guvernul francez respectă două principii simple: cel al unei proceduri judiciare în curs de desfăşurare, sub autoritatea justiţiei americane şi conform dreptului american, şi cel al respectării prezumţiei de nevinovăţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, François Baroin, ministru pentru Buget.

Strauss-Kahn a fost numit la conducerea FMI în septembrie 2007, cu misiunea de a reforma în profunzime instituţia.

În 2008, Strauss-Kahn a făcut obiectul unei anchete FMI în urma unei relaţii extraconjugale cu o fostă angajată a Departamentului pentru Africa. Ancheta a stabilit că aceasta nu a fost favorizată ca urmare a relaţiei cu directorul FMI şi că nu au avut loc "hărţuiri, favoritisme sau abuzuri de putere". Cu toate acestea, FMI i-a reproşat directorului său "o gravă eroare de judecată", într-un scandal reflectat pe larg de presa din întreaga lume.