Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni la cote înalte în Orientul Mijlociu

tensiuni-cote-inalte-orientul-mijlociu.jpg

Bombardamente israeliene în Fâşia Gaza (Foto: Reuters/Darren Whiteside)

Trei israelieni au fost ucişi, joi dimineaţă, de o rachetă lansată asupra oraşului Kiryat Malakhi, situat în apropiere de Fâşia Gaza, în sudul Israelului. Tirurile de rachete nu contenesc din Fâşia Gaza de miercuri, de când a fost ucis liderul militar al mişcării Hamas, într-un raid aerian israelian. Trupe ale Israelului sunt comasate la frontiera cu Gaza şi sunt în stare de alertă, pentru o eventuală intervenţie terestră.

"Trei persoane au fost ucise şi alte două rănite uşor de o rachetă Grad, lansată împotriva unei clădiri rezidenţiale din Kiryat Malakhi", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld. "Forţele noastre sunt la faţa locului, precum şi serviciile de intervenţie", a adăugat el. Televiziunea a difuzat imagini cu un apartament devastat, situat la ultimul etaj al unui imobil afectat din plin de un proiectil.

Poliţia a anunţat că rachete lansate din Gaza cad fără întrerupere pe teritoriul Israelului, în special în oraşele Ashdod, Ashkelon, Gan Yavne, Kiryat Gat şi Beer Sheva, capitala deşertului Negev, situată la 40 de kilometri de teritoriul palestinian, provocând pagube materiale.

Aceste tiruri de rachetă au loc în cea de-a doua zi a operaţiunii militare israeliene "Stâlpul Apărării" împotriva grupurilor armate din Fâşia Gaza, declanşate odată cu eliminarea, miercuri, a lui Ahmad Jaabari, şeful operaţiunilor militare ale mişcării palestiniene Hamas, organizaţie care a promis o ripostă masivă. Israelul a lansat ofensiva în urma unor suspiciuni care indică faptul că mişcarea radical-islamică ar fi intrat în posesia unor rachete cu rază lungă de acţiune. Cel puţin în teorie, nici una dintre părţi nu are însă interes să fie implicată într-un conflict deschis precum cel din 2008.