Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni între SUA şi Pakistan

osama-ben-laden-arma-el.jpg

Osama ben Laden a fost ucis în noaptea de duminică spre luni, în Pakistan, de către un comando american.

Relaţiile dintre Pakistan şi SUA devin din ce în ce mai tensionate, după ce oficiali de la Islamabad şi-au exprimat nemulţumirea faţă de operaţiunea americană de eliminare a lui Osama ben Laden. Între timp, aflăm că liderul Al-Qaida nu era înarmat în momentul în care forţele speciale americane l-au lichidat, declară secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney, citat de Fox News.

Conform declaraţiilor oficiale venite de la Casa Albă, Osama ben Laden nu era înarmat în momentul în care a fost împuşcat. El ar fi încercat totuşi să ajungă la o armă, înainte de a fi ucis de echipa de comando, potrivit unui oficial american, citat de Fox News.

Informaţiile sunt însă contrazise de unul dintre copiii teroristului. Fiica în vârstă de 12 ani a lui Osama ben Laden susţine că tatăl ei a fost capturat viu şi împuşcat mortal în faţa familiei, în primele minute ale operaţiunii de la complexul din Abbottabad, conform serviciilor de securitate pakistaneze, citate de Al-Arabiya, în pagina electronică.

Una dintre principalele dovezi ale morţii lui Osama ben Laden rămâne ascunsă publicului. Publicarea pozei cu liderul terorist ucis de către forţele americane este încă incertă. Casa Albă spune că imaginile sunt prea înfiorătoare pentru a fi prezentate public, conform publicaţiei USA Today.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că Statele Unite nu ştiu dacă publicarea acestor fotografii "serveşte sau deserveşte interesele americane".

Pe de altă parte, directorul CIA, Leon Panetta, a declarat într-un interviu la CBS că fotografia lui Osama ben Laden mort va fi publicată, nefăcând însă referire la o dată exactă când acest lucru ar urma să se întâmple.

 

Care este poziţia Pakistanului?

 

Relaţiile dintre Pakistan şi SUA sunt din ce în ce mai tensionate. Asta după ce oficiali de la Islamabad şi-au exprimat nemulţumirea faţă de operaţiunea americană care a condus la moartea lui Osama ben Laden. Ei au declarat că astfel de "acţiuni unilaterale neautorizate" nu ar trebui să se repete.

În replică, Statele Unite susţin că nu au informat Pakistanul privind operaţiunea, pentru că "ar fi putut să-l alerteze" pe liderul al-Qaida despre iminenţa raidului, a declarat directorul CIA, Leon Panetta, într-un interviu pentru revista Time.

De asemenea, BBC anunţa în urmă cu puţin timp că Pakistanul a reacţionat din nou miercuri, 4 mai, în faţa acestor acuze ale americanilor. "SUA nu aveau motive să nu aibă încredere în noi. Pakistanul a avut şi are un rol-cheie în combaterea terorismului la nivel mondial", a declarat un oficial de la Islamabad.