Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un singur vinovat pentru atacurile din Norvegia?

un-singur-vinovat-atacurile-norvegia.jpg

Autorul atacurilor din Norvegia, Anders Behring Breivik

Claude Moniquet, preşedintele Centrului European de Studii de Strategie şi Inteligenţă, analizează într-un interviu la RFI actuala dezbatere din România privind vina, individuală sau colectivă pentru atacurile din Norvegia. Ne referim aici la  un singur om, Anders Behring Breivik sau liderii UE care nu au condamnat şi combătut la timp şi suficient de vigilent rasismul şi xenofobia? Ce poate face societatea europeană actuală, pentru ca fenomene de tip Breivik să fie prevenite?

"Singurul responsabil cu adevărat este cel care comite actul terorist sau actul criminal. Dar este clar că există un context dublu care explică aceasta: pe de-o parte, avem de-a face cu o personalitate prezentând probleme mentale şi asta se vede prin actul comis şi pe de altă parte, avem un cotext care a îndemnat individul să acţioneze astfel. La acest nivel putem găsi o responsabilitate a clasei politice care nu a reacţionat la răspândirea ideilor extremei drepte şi a sentimentelor xenofobe şi la problemele legate de integrare. Dar nu trebuie să ne înşelăm aici: există o responsabilitate morală, globală a autorităţilor, dar responsabilul actelor teroriste este în mod evident cel care le-a comis", declară preşedintele Centrului European de Studii de Strategie şi Inteligenţă, Claude Moniquet.

 

Europa are probleme legate de globalizare

 

"De câţiva ani, în Europa există probleme incontestabile legate de globalizare: imigraţie, integrare, respect reciproc, noii veniţi trebuie să respecte obiceiurile ţării de adopţie, iar ţara de adopţie trebuie să le creeze un loc şi să le respecte obiceiurile şi toate acestea fără a depăşi cadrul legii. Aceasta este o dezbatere legitimă, care există de ani de zile. Plecând de la această dezbatere, cum ne aflăm în plină criză politică şi economică, mediile extremiste au preluat datele şi le-au deformat. Asistăm asftel acum, ca şi în alte momente ale istoriei la un reflex de frică, unde anumite persoane fragile, încurajate de extremişti desemnează ţapi ispăşitori care pot fi arabii, ţiganii sau toţi cei care sunt diferiţi. Pe cel diferit nu vom încerca să-l adaptăm şi să-l integrăm în societate şi nici să-l înţelegem, ci îl vom respinge. Într-adevăr, acest discurs se răspândeşte din ce în ce mai mult prin intermediul blogurilor şi site-urilor Internet rasiste şi chiar foarte des în cadrul forumurilor din ziare; când urmărim reacţiile cititorilor, vedem lucruri agresive şi rasiste, care sunt comunicate. Este o banalizare a discursului rasist astăzi în Europa, care este clar că poate încuraja actele criminale", explică expertul.

 

Integrarea imigranţilor este necesară

 

Comisia Europeană anunţă punerea în practică în septembrie a unei platforme europene de luptă antiteroristă, ce ar implica şi autorităţile locale. Întrebat dacă va fi utilă, Claude Moniquet a răspuns: "Astfel de structuri sunt greu de înfiinţat. Cea mai bună manieră de a reacţiona este de a implica toată societatea europeană printr-o serie de măsuri complementare. Mai întâi, trebuie făcute eforturi pentru a diminua diferenţele şi pentru a-i integra pe cei diferiţi de manieră inteligentă şi care să le respecte modul de viaţă. În acest fel, se elimină fricţiunile şi tensiunile. Fără acest lucru, extremismul de ambele părţi va continua să urce. Apoi, la nivel naţional şi local trebuie urmărite în permanenţă mediile extremiste, pentru a repera, dacă este posibil, pe cei periculoşi şi pe cei care ar putea pune în practică un act criminal sau terorist. În fine, trebuie deschisă o dezbatere, pentru a arăta că soluţia nu poate fi decât democratică şi evident nu violentă! Toate acestea vor lua însă extrem de mult timp. Nu e suficient să se ia o decizie într-un birou la Bruxelles, pentru ca lucrurile să se schimbe de azi pe mâine. Tot ce s-a facut până acum a necesitat ani pentru a fi implementat, prin urmare ne va mai lua câţiva ani înainte de a contracara această ameninţare şi de a o diminua", spune preşedintele Centrului European de Studii de Strategie şi Inteligenţă, Claude Moniquet.

 
Claude Moniquet, intervievat de Mihaela Gherghişan, despre atacurile din Norvegia