
Social
Vărsarea de sânge continuă în Coasta de Fildeş
coasta-fildes-reuters-emmanuel-braun-partizani-ai-lui-alassane-ouattara.jpg

Zece ani de instabilitate, un rǎzboi civil, distrugerea economiei şi exacerbarea rivalitǎţilor dintre etnii, iatǎ deocamdatǎ realitatea din Coasta de Fildeş, în aşteptarea democraţiei. Laurent Gbagbo a devenit o afacere internaţionalǎ în momentul în care, deşi a pierdut alegerile organizate în mod democratic, nu a vrut sǎ plece de la putere şi sǎ renunţe la privilegiile sale.
Pe un continent în care existǎ o realǎ dorinţǎ de schimbare şi de democraţie, fostul preşedinte încarna deci cel mai prost exemplu dat Africii. Motiv pentru care occidentalii au fǎcut tot posibilul pentru a-l convinge sǎ plece de bunǎvoie, iar apoi au manevrat în aşa fel încât rebelii din nordul ţǎrii sǎ facǎ joncţiunea cu preşedintele recunoscut pe plan internaţional, Alassane Ouattara.
Dacǎ ofensiva rebelilor pânǎ la Abidjan a fost una extrem de rapidǎ, rezistenţa lui Laurent Gbagbo şi a oamenilor sǎi într-o Capitalǎ numǎrând patru milioane de locuitori a transformat scenariul victoriei finale într-un posibil dezastru umanitar.
"I-am oferit şansa lui Gbagbo să se predea. Suntem decişi să hărţuim forţele pro-Gbagbo, să le ţinem pe poziţii şi să continuăm să încercuim oraşul", declară premierul lui Alassane Ouattara, Guillaume Soro.
Locuitorii Capitalei au devenit ostaticii unui rǎzboi civil intrat într-o fazǎ extrem de violentǎ. S-ar pǎrea cǎ ambele tabere au recurs în ultimele patru luni la tot felul de excese, care de fapt poartǎ numele de crime împotriva populaţiei civile. Oamenii lui Ouattara s-ar pǎrea cǎ au ucis sute de membri ai unei etnii pro-Gbagbo. Va gǎsi Alassane Ouattara cuvintele şi gesturile potrivite pentru a condamna aceste violenţe şi pentru a reconstrui o ţarǎ cu o geografie etnicǎ destul de complicatǎ?
Epoca post-Gbagbo începe în Coasta de Fildeş fǎrǎ glorie, cu foarte multe probleme de rezolvat şi pe fondul acumulǎrii unor noi tensiuni inter-etnice.
Democraţia nu a fost niciodatǎ o soluţie miracol cu efecte pozitive imediate în ţǎri atât de devastate precum Coasta de Fildeş.