Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Violenţele de la periferiile capitalei suedeze se extind către alte oraşe

stockholm.jpg

Violenţe la Stockholm şi în alte două oraşe

Pentru prima dată în ultimele şase zile, violenţele înregistrate în cartierele mărginaşe sărace ale Stockholmului s-au extins către alte două oraşe: Orebro şi Linkoping.

Continuă violenţele din capitala Suediei. Aseară, pentru a şasea noapte consecutiv, mai multe vehicule au fost incendiate în cartierele sărace de la periferia Stockholmului.

Violenţele s-au extins însă ieri seară şi în alte două oraşe: la Orebro şi Linkoping. Şi aici, tinerii, majoritatea de origine străină, au incendiat clădiri şi maşini, relatează BBC. La Orebro, aflat la 160 de kilometri de Stockholm, 25 de bărbaţi mascaţi au dat foc unei şcoli şi câtorva autoturisme. Au aruncat de asemenea cu pietre şi sticle sparte în poliţişti, unul dintre oamenii legii fiind rănit.

Aceste incidente, care au loc în fiecare noapte de aproape o săptămână în suburbiile unde majoritatea locuitorilor sunt imigranţi, au fost declanşate de uciderea unui bărbat de 69 de ani de poliţiştii suedezi. Acesta îi ameninţa pe oamenii legi cu o macetă. S-a întâmplat la Husby, una dintre periferiile capitalei suedeze. Poliţia este sceptică referitor la cauza care a declanşat violenţele. Iar liderii tinerilor imigranţi acuză poliţia suedeză de rasism şi că ar fi folosit la adresa lor apelative injurioase precum “maimuţe”. Acuză, de asemenea, autorităţile suedeze că nu aplică politici corecte de integrare a comunităţilor de imigranţi.

Violenţele par să se fi redus ca intensitate după ce autorităţile au trimis forţe de poliţie suplimentare, mai multe zeci de poliţişti fiind detaşaţi din oraşele Malmo şi Göteborg. De asemenea, părinţii mai multor zeci de tineri şi lideri ai comunităţilor locale au “patrulat” pe străzi pentru a-i convinge pe tineri să nu recurgă la violenţe, relatează BBC. Astfel, în noaptea de vineri spre sâmbătă, au fost în total 70 de incendii, mai puţin totuşi decât în noaptea precedentă, când s-au înregistrat 90.

Amplă dezbatere despre imigraţie

Ministerul britanic al Afacerilor Externe şi ambasada Statelor Unite la Stockholm au lansat apeluri cetăţenilor lor să evite punctele fierbinţi ale capitalei suedeze. Violenţele din ultima săptămână au declanşat în Suedia o amplă dezbatere despre imigranţi şi cum ar trebui aceştia integraţi.

Imigranţii reprezintă aproximativ 15% din populaţia Suediei. Ei sunt concentraţi în cartierele sărace ale marilor oraşe ale ţării şi cunosc o rată a şomajului mai mare decât restul populaţiei, de peste 16%. Există experţi care susţin că incidentele sunt un răspuns faţă de discriminarea la care sunt supuşi şi faţă de neputinţa de a-şi găsi un loc de muncă. Alţi analişti sunt însă de părere că este o problemă care ţine de criminalitate şi de unii părinţi care nu au reuşit să-şi educe copiii.