Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


111 motive de fericire pentru francezi

111-motive-fericire-francezi.jpg

111 motive de fericire pentru francezi

Revista L'Express publică un dosar despre... cele 111 motive pentru care fracezii ar trebui să fie fericiţi. Merită semnalat faptul că în Franţa, în ciuda problemelor cu care este confruntată pe fond de globalizare si crize succesive, în Franţa deci se trăieşte totuşi bine. Chiar mai bine decît în alte multe ţări, constată Matei Vişniec.

De fapt, spun realizatorii dosarului, în Franţa există 66 de milioane de motive de fericire, pentru că acesta este număul locuitorilor săi. Or, fiecare locuitor al Hexagonului are şanse reale de a se realiza.

Citez însă din dosarul reviste l'Express care consideră că următoarele succese ale Franţei sunt tot atîtea motive de fericire pentru locuitorii săi:

  • Franta este campioana Europei în materie de fecunditate

  • Revista "International living" care recenzează calitatea vieţii în 192 de ţări plasează Franţa pe locul al patrulea.

  • Brînza franceză este mai apreciată în străinătate decît oricînd, în ultimii zece ani exporturile au crescut cu 125 de mii de tone.

  • Muzeul Luvru a primit anul trecut 8 milioane 3 sute de mii de vizitatori, faţă de 5 milioane 8 sute de mii, cît a primit British Museum, ceea ce spune ceva despre faima culturală a Franţei.

  •  Hexagonul dispune de peste 29 de mii de kilometri de căi ferate şi de peste 11 mii de kilometri de autorute, o densitate rar întîlnită pe planetă.

  •  În Franta a apărut anul trecut o "Ligă a optimiştilor" ceea ce demonstrează că moralul francezilor nu este chiar la pămînt, deşi lor le place să critice cam tot şi tot timpul

  • Mai mulţi actori francezi şi-au făcut un renume internaţional prin filme realizate la Hollywood, printre ei numărîndu-se Marion Cotillard, Mélanie Laurent şi Vincent Cassel.

  •  Un britanic din cinci declară că ar fi preferat să se nască în Franţa, cel puţin aşa rezultă dintr-un sondaj recent, iată un alt indicator care merită apreciat.

Nu voi enumera aici toate cele 111 motive de fericire repertoriate de revista l'Express, motive diversificate. Nu pot rezista însă tentaţiei de a vă cita motivul cu numărul 42: "Franţa nu are de ce să roşească în legătură cu dimensiunea penisului: ea este, în medie, de 16,10 centimetri, cifră uşor inferioară în raport cu recordul mondial deţinut de Republica Democratică Congo" (unde media la respectivul organ este de 17,93 de centimetri).

Acestea fiind spuse, mă opresc cu detaliile acestui dosar de natură să-i facă pe francezi să mai zîmbească în vacanţă, după ce au avut un an complicat şi angoasat... Ca să completeze acest tablou, revista L'Express anunţă apariţia unui nou manifest (în lunga serie a manifestelor politice din ultimul timp), intitulat însă "Manifestul Optimismului".

Revista îi incită de pe francezi să cumpere acest eseu şi să fie optimişti, fără să cadă în exces, însă... Romancierul şi dramaturgul Tristan Bernard spunea: “culmea optimismului este atunci cînd intri într-un restaurant cu fructe de mare sperînd să-ţi plăteşti nota cu perla pe care o vei găsi într-o stridie".

 

 
Matei Vişniec: 111 motive de fericire pentru francezi