Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 40 de designeri europeni şi-au prezentat colecţiile vestimentare la «Chic & Ethic Manifesto»

romania-colectie-mariana-marin.jpg

România, colecţie Mariana Marin

Sâmbătă, 18 iunie 2011, Asociaţia REPER21 a invitat peste 150  de persoane din lumea artei, societăţii civile şi mass-mediei să urce în mansarda librăriei Carturesti pentru a asista la o defilare de modă cu haine şi accesorii alternative realizate de peste 40 de designeri din 7 ţări europene in cadrul proiectului "Chic & Ethic Manifesto"

Au fost prezentate creaţii vestimentare concepute pe criterii etice, vintage, de reciclare, reutilizare şi cu un impact redus asupra mediului. Bumbacul organic, inul, cânepa, mătasea naturală, deşeurile textile au prins viaţă într-o colecţie diversificată şi plină de culoare.

Seara a continuat cu o “colecţie - manifest” de tricouri din bumbac organic pe care au fost imprimate mesaje de consum responsabil de tipul “Aceasta este o pereche de blugi, dar şi poluarea datorată celor 65.000 km parcurşi de componentele sale prin fabricile lumii!”. Colecţia a fost prezentată de reprezentaţi ai organizaţiilor EcoAssist – Let’s Do It, România!, Lume Bună, Active Watch, Ateliere fără Frontiere şi T.E.T.A.

Expoziţia de fotografie semnată  Katerina Nedelcu a scos la lumină condiţiile grele de lucru ale oamenilor din fabricile textile, de multe ori în medii poluante şi în condiţii de exploatare. În ţările slab dezvoltate din care provin majoritatea hainelor pe care le cumpărăm muncitorii lucrează cu compuşi chimici folosiţi în vopsirea şi prelucrarea ţesăturilor şi prestează un număr ridicat de ore de lucru pentru o remuneraţie foarte scăzută.

Dialogul cu designerii despre soluţiile propuse pentru o industrie vestimentară mai responsabilă s-a încheiat cu un bufet slow food cu produse de peşte din Delta Dunării.

Puteţi intra în atmosfera evenimentului vizionând filmul Chic & Ethic şi vă puteţi exprima opiniile pe pagina de Facebook a proiectului. Mai multe detalii despre creaţiile vestimentare sunt cuprinse în broşura Chic & Ethic.

Despre proiectul Chic & Ethic:

Chic & Ethic este un proiect realizat de Asociaţia REPER21 împreună cu şase parteneri europeni, care şi-au propus să promoveze valorile dezvoltării durabile în industria vestimentară. Mai multe informaţii despre proiect şi eveniment găsiţi pe site-urile www.chic-and-ethic.com şi www.societal.ro. Proiectul este co-finanţat de Comisia Europeană prin Programul Grundtvig.

Parteneri: Librăriile Carturesti, Rangali, Atelierul de Make-up Anca Rădulescu, Societal.ro

Parteneri media: RFI România, Adevărul Holding, Metropotam, PeTocuri, 9am.ro, Revista Atelierul, România Pozitivă, EcoMagazin, Lume Bună, Revista OK