Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


60 la sută dintre copii, contactaţi de pedofili pe internet

Aproape un sfert dintre copiii români care utilizează internetul primesc mesaje sexuale în timp ce 60 la sută dintre ei sunt contactaţi de pedofili. Iată concluzia unor studii prezentate cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet marcată astăzi în 65 de ţări, printre care şi România. Potrivit Eurostat, doar 5 la sută dintre copii raportează astfel de cazuri.

La nivel european,14% dintre persoanele responsabile utilizează software de control parental în încercarea de a-] proteja pe cei mici în faţa informaţiilor neadecvate de pe internet însă cazurile raportate de copii care accesează site-uri nepotrivite sau intră în contact cu persoane periculoase nu trec de 5 la sută, potrivit Eurostat - Biroul European de Statistică.

În România, peste 90 la sută dintre adolescenţi utilizează internetul pentru socializare. Dintre aceştia, 18 la sută afirmă că transmit informaţii personale pe internet iar 14 la sută discută cu necunoscuţi. În România, din totalul utilizatorilor de Facebook, 14 la sută sunt adolescenţi cu vârste cu prinse între 12-17 ani iar tendinţa este de creştere constantă.

La nivelul Uniunii Europene, peste 82 % dintre adolescenții cu vârsta de 15-16 ani și 26 % dintre copiii de 9-10 ani au un profil pe site-ul unei rețele de socializare. Expunerea mare a copiilor în faţa pericolelor de pe internet a determinat Comisia Europeană să ceară industriei de profil să vină cu măsuri pentru o mai bună protecţie a tinerilor.

Neelie Kroes, vicepreședintele Comisiei Europene  - responsabilă cu Agenda digitală spune: „Nu putem pune lacăt internetului. Nu sunt adepta unei astfel de soluţii. Aşa că trebuie să îi învăţăm pe oameni să îl folosească aşa cum trebuie. Dacă foloseşti internetul în mod corect, atunci e minunat.

Asta include şi necesitatea de a cere industriei să îşi asume responsabilităţi pentru punerea în aplicare a unor măsuri care să ofere singuranţă copiilor care le folosesc serviciile.

Dar în final nimic nu poate înlocui educaţia. Copiii şi părinţii trebuie să facă eforturi pentru a-şi cunoaşte drepturile şi responsabilităţile online.”

De altfel aceasta e şi ideea pentru care se marchează Ziua Siguranţei pe Internet.

Sloganul din acest an - "Internetul e mai mult decât o joacă, e viaţa ta!" - îşi propune să îi facă pe copii şi adolescenţi să realizeze faptul că toate acţiunile din mediul virtual au un impact şi în viaţa reală.