Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


70 de ani de la deportările din Bucovina de Sud

După cum se cunoaşte, Pactul Ribbentrop-Molotov a avut consecinţe tragice pentru populaţia româneasca din Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi sudul Basarabiei. 

Anexarea acestor provincii româneşti de către URSS la 28 iunie 1940 a fost urmată de măsuri represive şi de deznaţionalizare a românilor basarabeni şi bucovineni de către regimul stalinist – deportări în masă şi trimiteri la muncă forţată în Siberia şi Kazahstan în anii ’40–’50 a zeci de mii de persoane, unele dintre acestea ne mai întorcându-se niciodată.

Prin organizarea acestei conferinţe va fi adusă în atenţia publicului istoria – poate mai puţin cunoscută – deportărilor şi strămutărilor forţate din provinciile istorice româneşti din anii ‘40–’50 în Siberia şi Asia Centrală, respectiv mărturii despre soarta celor aproximativ 7.000 de prizonieri români de război în lagărele staliniste din centrul Kazahstanului. 

Consiliul Judeţean Suceava – Biblioteca Bucovinei, Librăriile Alexandria, Comunitatea Evreilor din Suceava şi Uniunea Scriitorilor din România: Filiala Iaşi organizează Simpozionul internaţional "HOLOCAUSTUL  TRANSNISTREAN -  70  de ani de la deportările din Bucovina de Sud"

 

 

PROGRAMUL CONFERINŢELOR:

 

1.     Prof. SORIN GOLDA – Istorie şi supravieţuire. După 70 de ani…

2.     Conf. univ. Dr. DAN IOAN DASCĂLU – Conceptul de vinovat potenţial şi Holocaustul.

3.     Conf. univ. Dr. FLORIN PINTESCU – Deportările din Sudul Bucovinei.

4.     Cercetător prof. DANIEL HRENCIUC – Deportarea evreilor rădăuţeni în Transnistria. „Regatul morţii”. Unele consideraţii.

5.     Cercetător ANGELA FURTUNĂ, scriitoare – Antisemitism şi literatura Holocaustului.

6.   NORMAN MANEA – Invitat special în Video-conferinţă online Suceava-New York despre Holocaust şi Umanitate.

 

Un Program coordonat de Angela Furtună

Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei

VINERI, 7 OCTOMBRIE, ORA 17