Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agitaţie în lumea piraţilor informatici

În Franţa şi Marea Britanie au avut loc în ultimele zile o serie de arestări în rândul acestei comunităţi. În Franţa a fost demascat de poliţie chiar un adolescent. Tânărul de 15 ani din Clermont-Ferrand, pasionat de informatică, este bănuit că ar fi participat alături de piraţii grupului "Anonymoyus" la atacuri împotriva siturilor care s-au desolidarizat de Wikileaks.

E vorba în particular de siturile cardurilor de credit Visa şi MasterCard şi a societăţilor PayPal şi Amazon. Aceste situri au decis să blocheze viramentele bancare către Wikileaks după declanşarea scandalului notelor diplomatice dezvăluite.

Adolescentul francez demascat de poliţie - dar pe care justiţia franceză nu-l consideră încă un "hacker", adică un pirat - şi-ar fi adus contribuţia la atacuri pe internat lansate în SUA, Germania şi Marea Britanie.

De altfel şi în Regatul Unit au fost reţinuţi 5 tineri cu vârstele cuprinse între 15 si 26 de ani.

Ciberpiraţi britanici sau francezi sunt în general nişte pasionaţi de informatică. Cel francez de exemplu se joacă cu calculatoarele de la vârsta de 6 ani şi a devenit între timp un geniu al informaticii.