Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Albert Camus, asasinat de KGB?

albert-camus-asasinat-kgb.jpg

Albert Camus ar fi fost ucis de KGB, potrivit unui profesor universitar italian.

Scriitorul francez Albert Camus a fost asasinat de KGB. Cel puţin asta susţine un profesor universitar italian. El afirmă că în realitate, accidentul de maşină în care a murit francezul de origine algeriană ar fi fost provocat de agenţii KGB. Teoria este extrem de controversată.

Scenariul profesorului italian este demn de un film cu James Bond. Oficial, Albert Camus a murit în urma unui accident rutier. Maşina în care se afla s-a izbit de un copac de pe marginea drumului. Pentru unii, un banal accident rutier, soldat cu moartea unui mare scriitor.

Italianul Giovanni Catelli vede însă ceva mult mai grav în acest tablou. El suspectează că de fapt maşina în care se afla scriitorul francez de origine algeriană ar fi fost sabotată de KGB. Spionii ruşi ar fi montat într-o roată un dispozitiv, care ar fi explodat după ce maşina depăşea o anumită viteză.

Teoria este însă aproape imposibil de verificat. Mai ales acum, la 50 de ani de la moartea lui Albert Camus.

Profesorul italian, specialist în Europa de Est susţine că a descoperit informaţia în jurnalul unui poet ceh, publicat postum. Acesta ar fi aflat la rândul său informaţia de la un rus apropiat de temutul serviciu sovietic de spionaj.

 

Albert Camus, asasinat la ordinele ministrului rus de Externe?

 

Giovanni Catelli susţine că asasinarea lui Albert Camus ar fi fost comandată de însuşi ministrul sovietic de Externe de la acea vreme. Acesta ar fi vrut să se răzbune pentru un articol din presă în care Albert Camus l-a atacat pe demnitar, referitor la evenimentele din Ungaria, din 1956-1957.

Ipoteza lansată de Giovanni Catelli a provocat ample polemici. Teoria sa este combătută vehement de filosoful francez Michel Onfray, care va publica o biografie a lui Camus în ianuarie anul viitor.

El nu crede că varianta profesorului italian este plauzibilă. În primul rând, Albert Camus nu plănuia să meargă cu maşina în ziua în care a murit, ci cu trenul, dar s-a răzgândit în ultima clipă. Deci sabotajul nu avea cum să fie planificat. În al doilea rând, maşina în care se afla Camus nici măcar nu era a lui, ci a unui prieten, spune Onfray. Acesta confirmă că ruşii voiau să-şi încheie conturile cu incomodul scriitor francez, dar spune că probabil ar fi găsit altă metodă.

Cert e că moartea lui Albert Camus rămâne învăluită în mister. Pe 4 ianuarie 1960, maşina în care se afla rula cu viteză mare spre Paris şi a intrat într-un copac.

Deşi cu orientare de stânga, Albert Camus a criticat totalitarismul din Uniunea Sovietică, lucru ce i-a atras de altfel antipatia URSS.