Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arctic – Sea, un nou vapor fantomă

Misterul dispariţiei vasului «Arctic-Sea», căruia i s-a pierdut urma de 14 zile rămâne neelucidat. Sub pavilion maltez, acesta a dispărut pe coasta Portugaliei, după plecarea pe o mare agitată din Finlanda.

Luni, 10 august, Marina Naţională portugheză afirma că acesta «nu a fost niciodată în apele portugheze». Citând site-ul internet al revistei maritime ruse Sovfrakht, «Arctic-Sea» a încetat să dea semne de viaţă din 28 iulie.Pe 22 iulie, cargoul purtând pavilion maltez părăsea portul Pietarsaari din Finlanda şi punea cap-compas Algeria. La bord o încărcătură cu lemn şi un echipaj compus din 15 marinari ruşi.

Două zile mai târziu, în timp ce se găsea în largul coastei suedeze, «Arctic-Sea» a fost abordată de un grup de bărbaţi cu cagule.

Într-o engleză proastă, piraţii s-au prezentat ca polițiști în căutare de droguri. Au legat echipajul înainte de a scotoci vaporul. Douăsprezece ore mai târziu, i-au dezlegat și au părăsit nava fără a lua nimic cu ei. Poliția suedeză a deschis o anchetă, iar vaporul și-a continuat drumul spre Algeria. Pe 28 iulie au ajuns în largul Portugaliei.

De atunci nici o veste. Vaporul a dispărut, literalmente: nu au mai fost comunicaţii, date despre poziţie, nici cu proprietarii, nici cu apropiaţii.

Marina Naţională portugheză afirma luni, 10 august, că vaporul nu a fost niciodată în apele sale teritoriale. Nu a ajuns nici în Algeria, unde era aşteptat pe 4 august. Marina rusă nu exclude trimiterea în căutare a două vapoare de război din flota Mării Negre.