Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arestarea lui Polanski şi scandalul secretului bancar elvetian

Ia proporții în ultimile zile un subiect care s-ar fi încadrat foarte bine în categoria faptelor diverse, daca în centrul sau nu s-ar afla însa un om extrem de talentat, regizorul Roman Polanski. El a fost arestat în Elvetia pe baza unui mandat de arestare emis în urma cu 32 de de justitia americana. Polanski este acuzat de viol dupa ce a întretinut relatii sexuale cu o fetita de 13 ani.

Ia proportii în ultimile zile un subiect care s-ar fi încadrat foarte bine în categoria faptelor diverse, daca în centrul sau nu s-ar afla însa un om extreme de talentat, regizorul Roman Polanski.

Prin arestarea lu Polanski, Elvetia îsi face o reclama extraordinara în acest moment pe întreaga planeta.

Cine spunea ca aceasta tara practica în continuare secretul bancar, în ciuda multor avertismente americane, occidentale si internationale? Cine spunea ca Elvetia permite miilor de indivizi extrem de bogati de pe toata planeta sa-si puna banii la adapost în seifurile ei, ajutîndu-i astfel sa nu plateasca impozite, deci sa practice o evaziune fiscala pe scara larga. Cine spunea ca întreaga bogatie si bunastare elvetiana s-a construit pe acest fundament, al secretului, si ca aceasta tara nu vrea sa intre în Uniunea Europeana tocmai pentru a-si putea pastra statutul de paradis fiscal?

Ei bine, tot ce s-a spus de rau pâna acum despre Elvetia a fost cu totul si cu totul nefondat.

Elvetia este o tara a transparentei, a justitiei, a echitatii. De ani de zile Polanski se plimba prin tot felul de tari, desi se stie ca în urma cu 30 de ani a facut o mare prostie si ar fi trebuit sa faca puscarie. Si uite ca nici o tara n-a îndraznit sa-l aresteze si sa-l predea autoritatilor americane. Dar Elvetia n-a mai suportat aceasta situatie.

Si acum, iata, violatorul se afla dupa gratii si este pus la dispozitia Americii. Ce lectie pentru întreaga Uniune Europeana, din care Elvetia nu vrea sa faca parte, si pe buna dreptate! Cum sa faci parte dintr-o congregatie care l-a adapostit si i-a oferit lui Polanski chiar sprijinul pentru a realiza câteva filme (care au emotionat întreaga planeta).

Prin decizia de a-l aresta pe Polanski, Elvetia da o lectie si întregii planete: lectie de moralitate, de dreptate. Nu conteaza daca esti o celebritate sau un om obisnuit, ai comis o ilegalitate, trebuie sa platesti!

Iata mesajul Elvetiei, clar si raspicat, în fata caruia nu poti decât sa te înclini. Ciudat ramâne însa doar faptul ca Polanski a mai calatorit în Elvetia de nenumarate ori si nu i s-a întâmplat nimic. Ciudat si faptul ca acum câteva luni Elvetia era cât pe ce sa fie pusa de americani în boxa acuzatilor pentru practicarea unui secret bancar care dauneaza economiei mondiale.

Per ansamblu, Elvetia ofera o lectie, care trebuie înghitita asa cum e: ambigua si oportunista. Si înca ceva: cine spunea ca Elvetiei nu-i prea pasa de cultura si de marii creatori? Nu era Polanski invitatul de onoare al unui festival de film, la Zürich, unde urma sa primeasca si un premiu pentru întreaga sa opera?