Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac informatic împotriva site-ului de socializare Twitter

Recentul atac informatic împotriva site-ului de socializare Twitter – şi într-o mai mică măsură Facebook – ilustrează explozia unui nou fenomen: cibercriminalitatea. Un fenomen ce devine o adevărată afacere întrucât tehnologiile utilizate în aceste atacuri se diversifică iar atacatorii se profesionalizează. În aceste condiţii, securitatea informatică a devenit o miză ce se măsoară în miliarde de dolari.

Atacul împotriva lui Twitter a constat în declanşarea simultană a mii de cereri de conexiune la un site care, astfel saturat, devine inaccesibil. În centrul atentei piraţilor se pare că ar fi fost un cunoscut blogger georgian care militează în favoarea cauzei georgiene şi deci împotriva Rusiei. Dealtfel, numitul "Cyxymu" n-a ratat ocazia să pună atacul de joi, 6 august, pe seama Moscovei. Trebuie spus că acest tip de atac este curent în ciberspaţiu, fie din pură rea voinţă fie în scopuri politice. Până acum însă aceste atacuri erau realizate fie de o singură persoană fie de un grup restrâns de piraţi.

Astăzi însă, cibercriminalitatea şi-a schimbat dimensiunea, hackerul izolat e de domeniul istoriei. În zilele noastre, o întreagă economie se dezvoltă, bazată pe intervenţiile unor profesionişti de mâna întâi. Atacurile sunt deci mult mai sofisticate. Potrivit firmei Cisco, peste două miliarde de spamuri – adică 90 la sută din emailurile din lume scrise în 24 de ore – au fost trimise în ziua care a urmat decesului lui Michael Jackson. Ofertele se profesionalizează: cumpărătorii de viruşi pot beneficia de hotline 24 de ore din 24 sau contracte de servicii care le garantează punerea la zi a viruşilor pentru a dejuca programele anti-viruşi.

Cert-Lexis, un cunoscut laborator de expertiză în domeniul securităţii informaticii, afirmă că cel mai dezvoltat segment este cel al programelor anti-virus false. Pe locul doi se clasează traficul cu carduri bancare iar pe 3 specialiştii în "botnets", reţeaua de calculatoare infectată care serveşte la trimiterea de spamuri sau atacuri care saturează servere anume – cazul lui Twitter evocat la început. În sfârşit, pe locul 4 în acest clasament al mesajelor infectate găsim spamurile de vânzări de medicamente. Două cifre, numai din Statele Unite: ţara a fost până acum victima a 21 de milioane de atacuri informatice. Pierderile legate de această criminalitate pe internet au fost evaluate doar pentru 2008 la 265 de milioane de dolari. Încă odată, sunt cifre referitoare numai la ceea ce se întâmplă în America.

Rolul tot mai central care-l joacă reţelele informatice în viaţa noastră de zi cu zi, nu ne dă speranţa că această cibercriminalitate va diminua, ba dimpotrivă, ea pare că are zile frumoase în perspectivă. Mai ales că anchetele sunt complexe, anevoioase şi într-un spaţiu, prin definiţie, fără frontiere. În plus, că şi în economia reală, cibercriminalitatea apelează la mâna de lucru ieftină şi calificată – ea există din abundenţă, de exemplu, în India dar şi în România. Degradarea conjuncturii mondiale, împingând la şomaj mii de informaticieni din lumea întreagă, riscă să alimenteze şi mai mult reţelele de piraterie pe net.