Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Balcanii, societăţi în reconstrucţie

În cadrul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, RFI România a organizat pe 5 mai 2011 dezbaterea “Balcanii, societăţi în reconstrucţie” la Grand Café Galleron. Au participat peste patruzeci de invitaţi – studenţi, jurnalişti, reprezentanţi ai instituţiilor francofone şi ascultători ai RFI România.

Echipa formată din jurnalistul Ştefan Popescu şi fotojurnalistul Christian Silva a realizat reportaje în Albania, Kosovo şi Muntenegru pe temele protecţiei mediului, sănătăţii şi educaţiei în cadrul unui proiect mai amplu. Dezbaterea este o avanpremieră la seria de materiale ce vor fi difuzate de RFI România. Discuţia a inclus o prezentare a situaţiei actuale din cele trei ţări, sfaturi pentru jurnaliştii interesaţi de temă, cât şi fotografii de pe traseu.


Ştefan Popescu a prezentat paşii expediţiei, problemele pe care le-a sesizat şi a atras atenţia asupra importanţei împlicării României în relaţia cu statele din Balcani. Dezbaterea a fost completată de comentariile publicului, din care au făcut parte şi jurnalişti cu experienţă în zona Balcanilor.


“M-a surprins foarte tare dorinţa publicului de a cunoaste aceste ţări, cum e văzută România în aceste ţări, situaţia românilor din afara frontierelor şi ce face România pentru a se impune ca stat puternic în zonă. Se spune că oamenii nu sunt interesaţi de subiectele internaţionale, că publicul e în căutare doar de divertisment. Faptul că au fost atâţia oameni la eveniment îmi dovedeşte că aceste teme sunt totuşi de interes” spune Ştefan Popescu.


Seria de emisiuni realizate de RFI România cu susţinerea Comisiei Europene va include 30 de reportaje în 10 ţări învecinate: Albania, Kosovo, Muntenegru, FYROM (Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei), Armenia, Azerbaidjan, Bosnia, Georgia, Moldova, Ucraina şi vor fi abordate domenii precum sănătatea, protecţia mediului şi educaţia.