Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bretania asfixiată de alge

foto-fapt-divers-bretania-20090810094909.jpg

Plaja Saint-Michel-en-Grève (Foto : AFP)

Moartea unui cal şi îmbolnăvirea călăreţului pe o plajă din Côtes-d’Armor, săptămâna trecută, cresc îngrijorarea autorităţilor privind inmultirea algelor pe plajele bretone. În procesul de descompunere, ele degajă gaze toxice care în cantităţi ridicate pot fi foarte periculoase.

Calul a murit prin otrăvire după o plimbare pe plaja Saint-Michel-en-Grève. Călăreţul, un veterinar de 27 de ani, a fost salvat mulţumită unui şofer de tractor care lucra în apropiere. Iniţial, poliţiştii care au investigat cazul au pus moartea animalului pe seama înăbuşirii cu nămol. Doctorul care a tratat călăreţul a avansat însă o altă ipoteză si anume asfixierea cu hidrogen sulfurat, produs al algelor în descompunere, găsit în sângele acestuia.

Din cauza deşeurilor de nitraţi folositi intensiv în apa din agricultura, aceste alge s-au dezvoltat în primăvară şi în vară pe suprafeţe mari de apă. Inofensive «în viaţă», când intră în descompunere ele produc gaze toxice.

Măsurătorile efectuate de Centrul de studii şi valorizare a algelor (CEVA) din 2008, au arătat că atunci când concentraţia de hidrogen sulfurat depăşeşte 500 părţi pe milion, se poate ajunge rapid la decesul unei persoane adulte.

În faţa inmultirii algelor verzi, comunele organizează singure curăţarea plajelor de mai mulţi ani. Până în prezent ele constituiau o problemă olfactivă şi vizuală, dar în prezent au devenit un pericol pentru sănătatea publică.

Fenomenul algelor verzi nu este nou şi apare în special pe coastele regiunilor dezvoltate agricol. Bretania concentrează o mare parte a fermelor de pui, porci şi vaci din Franţa. Dejecţiile animalelor conţin reziduuri de azotaţi în concentraţii mari ce nu pot fi absorbite de sol în întregime. Râurile transportă aceste reziduuri spre litoral.