Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Capul lui Henric al IV-lea a fost găsit

henric-iv-rege-al-frantei.jpg

Regele Henric al IV-lea

Oamenii de ştiinţă au autentificat capul regelui Henric al IV-lea al Franţei. Acesta a fost redescoperit în 2008, în posesia unui pensionar francez.

Capul este în stare aproape perfectă de conservare, are fire de păr şi o barbă abundentă, arată un studiu publicat în British Medical Journal.

Capul fostului monarh are tenul maroniu, ochii pe jumătate închişi şi gura deschisă. De asemenea, el prezintă mai multe semne distinctive : "o mică pată întunecată de 11 milimetri deasupra nării drepte, o gaură ce dovedeşte că purta un cercel în ureche, în lobul drept, aşa cum era moda la curtea regilor din casa de Valois, o leziune osoasă deasupra buzei superioare şi urma unei răni provocate de Jean Châtel, în timpul unei tentative de asasinare a suveranului, pe 27 decembrie 1594".

Studiul a fost realizat de 19 oameni de ştiinţă francezi, coordonaţi de Philippe Charlier, un reputat medic legist, supranumit "Indiana Jones al cimitirelor". El este cel care a demonstrat că rămăşiţele pământeşti conservate în castelul Chinon nu aparţin celebrei Jeanne d'Arc, se arată într-o depeşă AFP, preluată de Mediafax.

Regele Henric al IV-lea a fost asasinat de Ravaillac, un fanatic catolic, pe 14 mai 1610. Suveranul a fost înhumat la biserica Saint-Denis, din nordul Parisului, unde sunt înmormântaţi toţi regii Franţei.

Sicriul său a fost deschis de către revoluţionari, în 1793. Corpul a fost aruncat apoi într-o groapă comună, capul fiind despărţit de trup. "După Revoluţie, bucăţi din trupul regelui au reapărut, în posesia unor persoane particulare, care pretindeau că aveau un deget, un os, fire de păr sau chiar un omoplat", spune preşedintele Cercle d'Etudes des Nécropoles Dysnastiques et Royales Européennes, Rodolphe Huguet, pasionat de istoria lui Henric al IV-lea.

Trupul regelui se afla "într-o stare foarte bună de conservare, deoarece a fost îmbălsămat. În epocă, oamenilor nu le-a venit să creadă când au deschis sicriul, deoarece pe atunci exista credinţa populară potrivit căreia singurele trupuri care nu putrezesc sunt cele ale sfinţilor".

Capul regelui s-a aflat în colecţia privată a unui conte german, în secolul al XIX-lea, după care a dispărut, însă a reapărut în 1919, cu ocazia unei licitaţii din Paris, în timpul căreia un anticar din Dinard l-a cumpărat pentru suma de trei franci.

"S-a zbătut pentru a dovedi că era capul regelui, propunându-l celor de la Luvru, de la muzeul Carnavalet, însă nimeni nu l-a crezut", spune Rodolphe Huguet.

Capul regelui ar fi fost redescoperit în 2008 în posesia unui pensionar de 84 de ani.