Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caravana ONGFest Târgul Economiei Sociale

ong-fest-afis-a1-594x841-2.jpg

Caravana ONGFest Târgul Economiei Sociale

ONGFest Târgul Economiei Sociale începe pe 9 septembrie în Bucureşti. Evenimentul se înscrie în seria celor mai importante evenimente ale societăţii civile româneşti, fiind un promotor al comportamentului filantropic şi voluntar şi al participării publice, dar şi o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenţia cetăţenilor şi a publicului larg.

Peste 400 de organizaţii şi-au anunţat participarea Cu o săptămână înainte de începerea caravanei ONGFest, peste 400 de organizaţii din întreaga ţară şi-au anunţat participarea. În dorinţa de a promova voluntariatul, spiritul civic şi economia socială, ONGFest va porni din Bucureşti şi va străbate întreaga ţară. Timp de o lună şi jumătate, caravana îşi va stabili tabăra în Iaşi, Bacău, Miercurea - Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj Napoca, Oradea, Timişoara şi Constanţa. Trei persoane publice, provenind din trei medii diferite, ilustrează cei trei paşi simpli, pe care fiecare dintre noi ar trebui să-i urmeze: "Află! Implică-te! Împărtăşeşte!”. Raed Arafat, Melania Medeleanu şi Adrian Despot sunt adevărate repere de implicare civică. Cei trei îi îndeamnă pe toţi să devină conştienţi de faptul că gesturile mici sunt importante şi au un impact imediat şi pozitiv în comunitate.

Evenimentele din cadrul ONGFest  - Târgul Economiei Sociale se vor derula în perioada 9 septembrie – 16 octombrie în 10 oraşe din întreaga ţară. În fiecare weekend, locuitorii din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Miercurea – Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timişoara şi Constanţa vor avea ocazia de a interacţiona cu reprezentanţii organizaţiilor participante. În plus, doritorii vor putea participa la o serie de seminarii şi workshopuri interesante şi utile, pe diverse teme. Dintre acestea, putem aminti voluntariatul, educaţia globală, posibilitatea obţinerii de credite pentru întreprinderile sociale, campaniile 2%. Latura de divertisment nu este nici ea neglijată:  în fiecare oraş vor avea loc spectacole de teatru, pantomima, concerte şi concursuri, spre deliciul vizitatorilor. Informaţii complete sunt disponibile pe site – ul evenimentului, www.ongfest.ro.

Caravana ONGFest tinde să devină o platformă unică de comunicare directă, la nivel național, pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). În acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor între ONG-uri, instituții publice și companii.

Campania este susţinută în mod activ de trei persoane publice, recunoscute pentru implicarea lor în comunitate. Raed Arafat, Melania Medeleanu şi Adrian Despot au răspuns afirmativ invitaţiei organizatorilor. Spotul TV ilustrează alegerea fiecăruia dintre ei de a susţine societatea românească prin acţiuni proprii. Filmarea a avut loc chiar în Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), unde, în perioada 9 – 11 septembrie bucureştenii sunt aşteptaţi la ONGFest.

 

Telespectatorii şi nu numai, o pot vedea pe Melania Medeleanu realizând un reportaj, în care vorbeşte despre impactul pozitiv al ONG –urilor în viaţa celorlalţi.  "Am avut ocazia să colaborez cu diverse ONG-uri şi să văd ce treabă bună fac. Am văzut cum pot aduce zâmbet pe chipul copiilor, alinare suferinzilor, ajutor celor ce au nevoie de el. Am văzut cum pot să schimbe vieţi. Pentru tot efortul lor, pentru toată pasiunea cu care aceşti oameni se aruncă în zone în care mulţi dintre noi închid ochii, îi susţin şi le mulţumesc.”, declară jurnalista Realitatea TV.

Raed Arafat abordează tema voluntariatului, având o experienţă recunoscută în acest sens. "SMURD a pornit ca un proiect de voluntariat, iar contribuţia benevolă a tuturor celor care au sprijinit activitatea noastră a avut o importanţă covârşitoare. De aceea, recomand cu încredere, tuturor celor interesaţi, o implicare cât mai activă în toate activităţile de voluntariat, promovate şi prin intermediul ONGFest, un eveniment important al societăţii civile din România.", afirmă Preşedintele SMURD.

A treia persoană publică implicată în campanie este Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie. Participarea sa la proiecte sociale este cunoscută deja. Pentru ONGFest, Adrian a schimbat scena cu o alee din parc, iar mesajul său e un îndemn la implicare directă în viaţa comunităţii. Pas cu pas “vom construi o societate mai bună”, afirmă artistul.

 

Calendarul evenimentului ONGFest, la nivel naţional, este următorul:

 • Bucureşti – 9 – 11 septembrie – Parcul Al.I.Cuza (fost IOR)

 • Iaşi, Bacău – 17 – 18 septembrie – Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, zona Primăriei

 • Miercurea – Ciuc – 24 – 25 septembrie – Piaţa Libertăţii

 • Sibiu – 24 – 25 septembrie – Piaţa Mică

 • Craiova – 24 – 25 septembrie – Piaţa Prefecturii

 • Cluj – Napoca – 1 – 2 octombrie – Piaţa Muzeului

 •  Oradea – 1 – 2 octombrie – Parcarea Independenţei

 • Timişoara – 8 – 9 octombrie – Piaţa Unirii

 • Constantă – 15 – 16 octombrie – City Park Mall of Constantă

 

 

Pentru eficientizarea organizării şi încurajarea schimbului de expertiză, au fost selectaţi 9 parteneri locali, pentru fiecare oraş în care va ajunge Caravana ONGFest:

 

 • Iaşi – Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany

 • Bacău – Fundaţia de Sprijin Comunitar

 • Miercurea – Ciuc – Centrul Local “Orion”

 • Sibiu – Asociaţia Maghiarilor din Sibiu HÂD

 • Cluj – Napoca – Centrul de Voluntariat

 • Oradea – Caritas Oradea

 • Timişoara – Institutul Roman de Educaţie a Adulţilor

 • Craiova - Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia (C.R.O.N.O.)

 • Constantă - Centrul Regional de Resurse pentru ONG-uri Constantă