Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Căsătoria, instituţia în care românii au cea mai mare încredere

Căsătoria este instituţia în care românii au cea mai mare încredere, urmată de biserică şi organizaţii ecologiste. Un studiu realizat de revista Reader's Digest arată că a doua instituţie de incredere e – în percepţia majorităţii – biserica.

Marile surprize ale Trusted Brands 2011 – aşa cum e denumit studiul - au apărut la secţiunea instituţii. Căsătoria e, aşadar, instituţia în care peste 80 la sută dintre românii intervievaţi spun că au cea mai mare încredere. Urmează biserică (72%), apoi organizaţiile ecologiste (cu 65%) la egalitate cu internetul (64%). Oamenii mai au încredere, în companiile internaţionale, în radio şi televiziune la egalitate cu publicitatea, apoi în bănci şi funcţionari publici.

Pe ultimele două locuri sunt justiţia (16%) şi Guvernul (6%) – cele mai reduse cote ale încrederii în aceste instituţii din Europa. La categoria profesii, campionii încrederii la români rămân, ca şi în anii trecuţi, pompierii (92%),  apoi piloţii şi farmaciştii.

Topul continuă cu profesorii, doctorii, fermierii, meteorologii şi preoţii. Rate ale încrederii sub 50% au, in ordine, asistentele medicale, taximetriştii, consultanţii financiari, avocaţii, agenţii de turism. Abia apoi urmează  poliţiştii cu 31% şi jurnaliştii cu acelaşi procent, şi – în fine, judecătorii urmaţi de liderii de sindicat. Pe ultimul loc sunt politicienii cu 2%.

Pe de altă parte, la secţiunea dedicată Uniunii Europene şi monedei euro, 53% dintre români spun că au încredere în euro şi 51% au încredere în Uniunea Europeană.

Studiul a fost realizat prin corespondenţă, în perioada septembrie - noiembrie 2010, iar respondenţii au fost selectaţi din baza de date de clienţi activi ai Reader's Digest din cele 16 ţări europene.