Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce femeie ar trebui să fie pe o bancnotă românească?

smaranda-braescu.jpg

Smaranda Brăescu, prima româncă aviatoare. A doborât două recorduri mondiale la saltul cu paraşuta

Două ONG-uri şi o agenţie de publicitate propun tipărirea primei bancnote de lei româneşti care să conţină figura unei personalităţi feminine. Agenţia de comunicare TBWA, Agenţia de Monitorizare a Presei – Active Watch şi Centrul Parteneriat pentru Egalitate au lansat petiţia prin care românii pot decide cine să fie femeia care să apară pe bancnotă. Demersul face parte din Campania ALTFEM, un proiect care abordează problema discriminării de gen, conştientizarea rolului femeii şi schimbarea imaginii acesteia în societate.

Ce femeie ar trebuie să fie pe o bancnotă românească? Este o întrebare la care românii sunt provocaţi să răspundă în contextul în care societatea noastră are o problemă cu reprezentarea femeilor în funcţii de decizie, iar imaginea femeii rămâne la acelaşi stereotip - că ar trebui să stea la cratiţă. Proiectul ALTFEM doreşte conştientizarea rolului femeii şi schimbarea imaginii acesteia în societate, iar semnarea petiţiei pentru tipărirea primei bancnote care să conţină figura unei personalităţi feminine asta îşi şi propune.

Silvia Giurcă, PR Manager la Agenţia TBWA, explică: „Încercăm să adunăm cât mai multe semnături, să schimbăm o mentalitate care este deja atât de impregnată încât nici nu ne dăm seama că putem să facem o schimbare. Bineînţeles că este un proces de lungă durată, noi nu ne imaginăm că vom reuşi să schimbăm mentalitatea azi sau mâine, inclusiv cu bancnotă eu cred că o să dureze câţiva ani până o să existe o schimbare vizibilă. Cred că fiecare dintre noi poate face ceva în această direcţie - atât bărbaţi, cât şi femei - de la conştientizare, la o implicare activă într-un proiect de genul acesta.

Prin această idee, ALTFEM încearcă să tragă şi un semnal de alarmă în privinţa situaţiei femeii în România, în condiţiile în care femeile sunt cel mai adesea ţinta abuzurilor şi discriminării, iar accesul pe piaţa muncii şi salarizarea au niveluri diferite între genuri. Dezbaterile despre ce femeie ar trebuie să fie pe o bancnotă românească deja sunt aprinse, spune preşedintele Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma.

„Din puţinele experienţe pe care le avem de câteva zile pe acest subiect constat că propunerea noastră stârneşte dezbateri destul de aprinse. Cine să fie femeia aceea? De fapt, ţinta noastră nu este care anume femeie să fie pe bancnotă, ci procesul deliberării pentru a o alege. Procesul deliberării presupune ca mintea noastră să se gândească la femei altfel decât ne gândim când ne uităm la pagina cinci a unor ziare”, spune preşedintele Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma.

Variante pentru noua bancnotă ar fi multe, pentru că România a avut parte de femei care încă de la sfârşitul secolului IX şi începutul secolului XX au spart barierele vremii, fiind primele femei care au reuşit în diferite domenii. De exemplu, Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa sau prima femeie doctor în drept din lume, Sarmiza Bilcescu, sau Smaranda Brăescu, prima aviatoare de origine română, care a doborât un record mondial feminin de salt cu paraşuta - de la 6000 m - în 1931 şi un record mondial absolut de salt cu paraşuta (bărbaţi-femei), de la înălţimea de 7233 de metri. Acestea sunt doar câteva din femeile care nu sunt atât de cunoscute, dar care ar putea oricând să fie pe o bancnotă românească, pe lângă Grigorescu, Eminescu, Enescu sau Iorga.

Campania ALTFEM este susţinută de o serie de personalităţi. Primii semnatari au fost deputaţii Teodor Paleologu, Carmen Moldovan, Adriana Săftoiu şi oamenii de televiziune Cristina Ţopescu şi Andrei Gheorghe care are şi o propunere, şi anume Vitoria Lipan:

„Este cel mai important, spectaculos şi admirabil bărbat din istoria României, pentru că este singurul pesonaj care răspunde întrebărilor personajului tragic. Împotriva tuturor, părăsită de toţi, împotriva zeilor şi fără nicio şansă, porneşte pentru a aduce răzbunarea şi dreptatea şi cum o aduce cu baltagul. Vitoria Lipan este fără niciun semn de întrebare cel mai mare bărbat al României. Cred în semnele de bun simţ din jurul nostru, mi se pare absolut normal ca pe o bancnotă să fie o personalitate feminină, nu văd de ce nu, la urma urmei istoria nu este confiscată de mustăcioşi”, spune Andrei Gheorghe.

Petiţia pentru tipărirea primei bancnote care să conţină figura unei personalităţi feminine se poate semna timp de un an şi este disponibilă pe site-ul www.altfem.ro. La final, petiţia va ajunge la guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Campania ALTFEM este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

 
Liliana Simionescu: Ce femeie ar trebuie să fie pe o bancnotă românească?