Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce sunt importante nunţile regale în Marea Britanie

nunta.jpg

Prinţul William şi Kate Middleton

Vineri are loc nunta Prințului William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul regal britanic, cu logodnica sa, Kate Middleton. Nunta atrage un interes deosebit nu doar în Marea Britanie, unde 29 aprilie a fost declarată de Guvern zi nelucrătoare, ci și în întreaga lume. Se estimează că prin intermediul televiziunii, două miliarde de persoane vor urmări în direct ceremoniile de la Londra.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Presa britanică este plină până la saturație de nunta lui William și Kate. Televiziunile prezintă documentare nu doar despre protagoniștii acestei nunți, ci și despre nunțile care au avut loc de-a lungul timpului și mai ales în ultimul secol în familia regală britanică.

O comparație foarte la îndemână și extrem de semnificativă este cea dintre nunta tinerilor de acum cu aceea a tatălui lui William – prințul moștenitor Charles – cu Lady Diana Spencer, în iulie 1981.

Imaginile vorbesc de la sine: în timp ce Will, cum i se mai spune și Kate sunt relaxați și apar ca un cuplu de îndrăgostiți, imaginile de arhivă relevă un Charles care cu greu își ascundea nefericirea și o Diana timidă și nepregătită pentru căsătoria care se va dovedi a avea un final trist și cu urmări tragice.

Sigur că vremurile s-au schimbat. În timp ce Charles s-a căsătorit la 33 de ani cu o tânără de nici 20 de ani, provenind dintr-o familie nobiliară, Will se căsătorește cu o fostă colegă de facultate, pe care a cunoscut-o cu zece ani în urmă, când ambii studiau istoria artei la Universitatea Saint Andrews din Scoția.

Ei au primit pentru această căsătorie aprobarea oficială a Reginei Elisabeta a II-a, potrivit legii care reglementează căsătoriile din familia regală, lege care datează din 1772 și este menită să prevină căsătorii care ar putea aduce prejudicii monarhiei britanice.

Regina însăși are o experiență destul de tristă, căsătoriile a trei dintre cei patru copii ai ei – Prințul Charles, Prințesa Ana și Prințul Edward – sfârșind în divorț. În schimb, căsătoria Elisabetei a II-a este extrem de trainică. Ea s-a măritat cu Prințul Filip la 20 noiembrie 1947, iar printre invitații la nunta de atunci s-a numărat și Regele Mihai al României.

Plecat la Londra cu aprobarea Guvernului comunist condus de Petru Groza care spera ca monarhul să nu se mai întoarcă în patrie, Regele Mihai a surprins autoritățile instalate de tancurile sovietice atunci când a revenit la București, ceea i-a obligat pe comuniști să recurgă la lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, forțându-l pe suveran să abdice sub amenințarea folosirii forței.

Regele Mihai împreună cu fiica sa, Margareta se află acum printre invitații la nunta Prințului William cu Kate Middleton, în timp ce regimul comunist din România este azi de domeniul istoriei.

Nunta este un eveniment important nu doar prin interesul public ce-l stârnește, ci și pentru consecințele sale constituționale. William se va sui pe tron în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat – bunica sa are 85 de ani, iar tatăl său 62 – iar dacă va avea copii, aceștia îi vor fi succesori dinastici.

Monarhia constituțională a evoluat foarte mult în Marea Britanie și cu greu s-ar mai putea spune că actualii reprezentanți ai dinastiei inaugurate de George I în 1714 mai au ceva în comun cu înaintașii lor de acum aproape trei sute de ani. William – un tânăr modern de 29 de ani – și viitoarea sa soție arată însă cum reușește această instituție seculară să se adapteze, ca să supraviețuiască și să fie relevantă în mileniul al treilea.