Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chinezii, tentaţi cu vin franţuzesc

vin-20100525202733.jpg

Photo: Pierre Andrieu/AFP

La Hong Kong a început a treia ediţie a Salonului VINEXPO Asia Pacific. Franţa este foarte bine reprezentată la această manifestare. Hong Kong-ul reprezintă unul din marile porturi ale Asiei şi una din porţile de intrare a vinurilor străine în China şi în Asia în general.

La Hong Kong a început a treia ediţie a Salonului VINEXPO Asia Pacific. Franţa este foarte bine reprezentată la această manifestare.

Hong Kong-ul reprezintă unul din marile porturi ale Asiei şi una din porţile de intrare a vinurilor străine în China şi în Asia în general.

32 de ţări sunt reprezentate la acest salon, 840 de expozanţi în total, dintre care jumătate francezi.

Să precizăm că Franţa este primul furnizor al vinurilor în Asia şi în China, de unde şi interesul viticultorilor francezi de a fi prezenţi la acest salon.

Ei sunt de altfel prezenţi şi în China unde-i ajută pe chinezi atât să înveţe să consume vin cât şi să-şi îmbunătăţească producţia locală.

În acest moment de criză, marile ţări producătoare de vin, şi aici trebuie puse pe listă şi Italia şi Spania, privesc spre China ca spre un El Dorado.

Cel mai mare importator de vin din regiune este, deocamdată, Japonia, dar China vine tare din urmă ca să spunem aşa. După calculele specialiştilor, prin 2013 chinezii vor consuma mai mult vin decât japonezii, spre bucuria producătorilor din Bordeaux, Burgundia sau de pe valea Rhonului.

Într-un fel, faptul că în China oamenii au început să-şi modifice gusturile şi să aibă suficienţi bani pentru a consuma vin, este o veste bună pentru un sector viticol francez aflat în plină criză de supra-producţie.

S-ar părea că numărul chinezilor care degustă vin este între o sută de milioane şi 150 de milioane. Comparativ cu europenii, însă, chinezii beau puţin vin, această licoare nu face parte din tradiţiile lor culturale.

În Franţa, consumul de vin este de aproximativ 50 de litri pe an pe cap de locuitor, în Marea Britanie, de 25 de litri de vin pe an pe cap de locuitor. Chinezii dacă beau în medie o jumătate de litru de vin pe an.

Din fericire, însă, după cum vedem, lucrurile evoluează, chinezii, ca şi japonezii, descoperă plăcerea de a asocia vinul cu diverse feluri de mîncare, şampania nu lipseşte nici ea la diversele festivităţi şi sărbători iar prin imitaţie asiaticii încep să fie interesaţi şi de anumite vinuri modeste dar care au faima lor.

De exemplu, în Franţa, vinul de Beaujolais este la mare cinste în fiecare an, dat fiind că este primul care iese din teascuri.

Japonezii sunt de multă vreme nebuni după vinul de Beaujolais, mai rămâne acum ca şi chinezii să intre în acelaşi delir şi viticultorii francezi îşi vor vedea afacerile prospere pentru decenii întregi.