Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CNA s-ar putea autosesiza după declaraţiile preşedintelui la adresa Regelui Mihai

"Atacul preşedintelui Traian Băsescu la adresa Regelui Mihai e o declaraţie falsă şi nedemnă", spune la RFI vicepreşedintele alianţei civice, Christian Mititelu. Şeful statului a declarat miercuri seară că "abdicarea regelui Mihai a fost un înalt act de trădare a interesului national". “România nu îşi aşează corect valorile”, a mai susţinut şeful statului, care a precizat totodată că, în mod nedrept, mareşalul Antonescu ramâne responsabil de Holocaust şi nimeni nu spune că România avea, la acel moment, un şef de stat. Moderatorii nu au reactionat, iar "CNA s-ar putea sesiza în acest caz", atrage atenţia Christian Mititelu.

"Consiliul Naţional al Audiovizualului se poate sesiza pentru că era o declaraţie care trebuia lămurită de moderatori, trebuiau cerute clarificări. Declaraţia contravine adevărului istoric, pe care nu îl poate contesta un om politic. Îl poate contesta un istoric", explică la RFI Christian Mititelu. Vicepreşedintele alianţei civice subliniază: "Antonescu nu era un premier de tipul Boc. Antonescu conducea ţara, iar Regele Mihai era mai degrabă o figură simbolică".

Christian Mititelu mai afirmă că "de fapt, a fost un act de curaj, un act patriotic al regelui, care ne-a permis să ieşim dintr-o situaţie foarte dificilă. În plus, graţie acestei acţiuni, România a avut şanse mult mai mari de a recupera nordul Transilvaniei".

"Aşa ceva mi se pare extraordinar, chiar şi din partea unui preşedinte care are deseori ieşiri necontrolate. Nu pot să înţeleg cum s-a lăsat antrenat într-o şuetă la o televiziune şi să spună asemenea grozăvii. Într-un fel, declaraţia lui îl reabilitează pe mareşalul Antonescu, care are locul său în istorie, însă a fost condamnat pentru uciderea evreilor şi ţiganilor", încheie vicepreşedintele alianţei civice, Christian Mititelu.

 
Vicepreşedintele alianţei civice, Christian Mititelu