Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Copiii, expuşi informaţiilor inadecvate pe internet

4% dintre copiii utilizatori de internet din România au accesat informaţii  inadecvate – arată un studiu al Biroului European de Statistică. Raportul Eurostat mai arată că două procente dintre utilizatorii români au suferit pierderi financiare ca urmare a atacurilor informatice.

Potrivit Eurostat, 4 procente dintre copiii care au calculator, intră pe pagini interzise minorilor şi uneori iau legătura cu peroane periculoase. În plus, numai 3% dintre familiile care au în grijă copii folosesc programe de control parental sau filtrare a conţinutului web.

La nivelul Uniunii Europene, acest procent e de 14%. Cele mai multe astfel de cazuri s-au înregistrat în Italia, urmată de Letonia şi Bulgaria, iar cele mai puţine în Cipru şi Cehia.

Pe de altă parte, aproximativ 2% dintre românii care au intrat pe internet în ultimele 12 luni au suferit pierderi financiare în urma unor atacuri de phishing sau din cauza folosirii incorecte a cardului bancar.

Media Uniunii Europene în acest caz se plasează la 3%. Cel mai prost la acest capitol stă Letonia, unde 8% dintre utilizatorii de internet au suferit în ultimele 12 luni pierderi financiare online. În fine, România are o rată de utilizare a softurilor de protecţie de 64%, sub media UE de 84%.

Un procentaj de 5% dintre utilizatorii de internet din România au raportat în ultimele 12 luni cazuri de abuz al informaţiilor personale trimise online şi alte încălcări ale intimităţii.