Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Copiii utilizează rețelele sociale de la vârste tot mai mici

Iată concluzia unui studiu realizat de Comisia Europeană. Mai grav e faptul că cei mai mulţi dintre ei ignoră riscurile şi îşi expun datele personale online. Potrivit cercetării, aproximativ 63% dintre copiii români cu vârste între 13 şi 16 ani şi 29% dintre cei între 9 şi 12 ani au profil pe un site de socializare.

Sondajul publicat de rețeaua EUKidsOnline arată că site-urile de socializare reprezintă o atracţie pentru 38 la sută dintre copii cu vârste între 9 şi 12 ani.

În Ţările de Jos, procentul celor care au un profil pe astfel de siteuri ajunge la 70 la sută în timp ce în Franţa doar un sfert dintre tinerii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani au un cont pe reţelele de socializare.

Acestea se bucură de o popularitate şi mai mare în rândul adolescenților cu vârste între 13 și 16 ani, după cum explică Jonathan Todd, purtător de cuvânt la Comisia Europeană.

"O proporţie mare a adolescenţilor cu acces la internet are profile pe reţele de socializare. 77% dintre copii cu vârste între 13 și 16 ani și 38% dintre cei cu vârste între 9 și 12 ani au un profil pe un site de socializare în rețea. Acest lucru poate avea bineînţeles avantaje, înseamnă că aceşti copii interacţionează între ei, ţin legătura indiferent de distanţă şi mai înseamnă că interacţionează într-un mod inaccesibil generaţiilor precedente".

Prezenţa copiilor pe reţelele de socializare implică însă şi riscuri foarte mari - arată acelaşi studiu. Aşa se face că la grupa de vârstă 9-12 ani, 15 la sută dintre cei chestionaţi au reunoscut că au peste 100 de persoane în lista de prieteni. Recordul la acest capitol îl deţine Ungaria cu un procent de 47%.

Ponderea adolescenților cu vârste între 13 și 16 ani care au peste 100 de contacte în listă este mai ridicată în Belgia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Suedia și Regatul Unit.

Un sfert dintre copiii activi pe site-urile de socializare afirmă că profilul lor este accesibil publicului. O cincime recunoaşte că adresa şi numărul de telefon pot fi găsite de oricine pe aceste site-uri.

Asta în condiţiile în care doar 56% dintre copiii de 11-12 ani afirmă că știu cum să modifice setările de confidențialitate de pe profilul lor din rețeaua de socializare. Adolescenții au deprinderi mai bune în acest sens, 78% dintre cei cu vârste între 15 și 16 ani declarând că știu cum să își modifice setările de confidențialitate.

Studiul a fost realizat în rândul a 25 000 de tineri din 25 de țări europene. Concluziile cercetării confirmă nevoia ca toate companiile care administrează rețele de socializare să ia măsuri urgente pentru ca profilurile minorilor să nu poată fi accesate în mod automat decât de persoanele aflate în lista lor de contacte autorizate și să nu poată fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare.

În acest sens a fost încheiat deja un acord la nivelul Uniunii Europene iar comisarul responsabil cu agenda digitală a invitat aceste companii să se conformeze cât mai rapid.